Undersøgelse: Danske unge støtter et selvstændigt Grønland

Grønland bør være selvstændigt. Det svarer halvdelen af de unge i en ny undersøgelse af danske unges viden om Grønland og grønlændere.
Grønland bør være selvstændigt. Det svarer halvdelen af de unge i en ny undersøgelse af danske unges viden om Grønland og grønlændere. Foto © : KNR / Foto: Jonas Fievé
06. maj 2019 08:21

De unge danskere er overordnet positive over for, at Grønland en dag kan blive uafhængig af Danmark.

I en spørgeundersøgelse, som Epinion har lavet for Undervisningsministeriet i Danmark, svarer halvdelen af de unge i undersøgelsen, at de er ’helt enige’ eller ’delvist enige’ i, at Grønland bør blive et selvstændigt land.

LÆS OGSÅ ’Grønlændere er stærke, beskedne og civiliserede – og misbrugere’

Kun hver femte er ’helt’ eller delvist’ uenige i udsigten til et løsrevet Grønland. Resten svarede, at de hverken er ’for eller imod’, at Grønland melder sig ud af rigsfællesskabet.

Voksne danskere ønsker Grønland i rigsfællesskabet

Dermed virker de adspurgte unge, der går i 9. klasse og 3.g, mere positive over for at vinke farvel til Grønland, end generationerne før dem.

LÆS OGSÅ Danske elever skal lære historien om rigsfællesskabet

Sidste år stillede Epinion et lignende spørgsmål til voksne danskere for DR, hvor 57 procent svarede, at de ønsker at beholde Grønland i rigsfællesskabet.

Spørgsmålet dengang lød dog på, om Grønland ”på nuværende tidspunkt” bør forblive i rigsfællesskabet?

I spørgsmålet til de danske elever blev der ikke sat et tidspunkt for, hvornår Grønland eventuelt skal løsrive sig fra Danmark.

Hos de danske unge, der har deltaget i undersøgelsen, kan man dog se, at de, som er imod et selvstændigt Grønland, har en lille smule større viden om Grønland end de, der støtter et selvstændigt Grønland.