Danske politikere svarer igen på IA-kritik

Inuit Ataqatigiit efterspørger danske initiativer på de ansvarsområder i Grønland, som stadig er danske, mens partiet roser, at der nu er stor opmærksomhed på Børnetalsmandens kritik af forholdene i Qaasuitsup. Her får Aaja Chemnitz Larsen og Sara Olsvig svar.
06. november 2015 04:32

Det halter med initiativerne fra de danske folketingspolitikere, når det handler om at forbedre forholdene inden for danske ansvarsområder i Grønland.

Det skriver folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen og hendes partiformand Sara Olsvig i en pressemeddelelse.

Og det er der noget om snakken, indrømmer grønlandsordfører Martin Lidegaard fra De Radikale.

- Der kan være noget om, at der ikke er stort fokus i dansk politik og dansk offentlighed på de ansvarsområder, som Danmark stadig har. Og det vil jeg da gerne påtage mig min del af ansvaret for skal løftes den kommende tid, siger Martin Lidegaard.

LÆS OGSÅ Danske politikere er parate til at hjælpe grønlandske børn

Det er især retsområdet, som Inuit Ataqatigiit efterlyser politisk, dansk interesse for. Fx at sikre kommunefogeder i alle bygder.

Men hos Socialdemokraterne mener grønlandsordfører Karin Gaardsted ikke, at danske politikere bør tage sager op på egen hånd - heller ikke inden for danske ansvarsområder i Grønland.

- Jeg siger til jer nu, at jeg godt kan se, at der er nogle områder, hvor vi bør overveje, hvordan vi kan få det her gjort bedre.

- Men vi kan jo ikke fra dansk side ændre på kommunefogedbegrebet, uden at det er ud fra et samarbejde og et ønske fra det grønlandske landsting. Det synes jeg simpelthen ikke vil være i orden, siger Karin Gaardsted.

LÆS OGSÅ Modsatrettede udmeldinger fra IA

Hos Dansk Folkeparti er Søren Espersen enig i, at det halter på retsområdet i Grønland. Men selv om det er et dansk ansvarsområde, er det ikke nødvendigvis danske politikere, der skal tage initiativ til at forbedre det, mener han.

- Det, der så lige kan undre, er, at de to politikere (Sara Olsvig og Aaja Chemnitz Larsen, red.) jo sidder eller har siddet i Folketinget. De kan jo bare fremsætte et beslutningsforslag om det, de synes, der skal ændres. Og så er jeg da sikker på, de muligvis kan skaffe flertal for det. Det har jeg bare aldrig hørt eller set dem gøre, siger Søren Espersen.