Folketingsvalg 2015 Danske politikere erkender anstalt-problemer

Politikere fra Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre siger, at de vil se på problemerne i de grønlandske anstalter efter valget. Venstres retsordfører har ikke sat sig ind i sagen.

Danske politikere fra flere partier erkender Grønlands anstalt-problemer og er sig klar til at se på problemstillingen efter valget.

Det sker efter, at direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland åbent har kritiseret Justitsministeriets forvaltning af de grønlandske anstalter.

Problemet er blandt andet, at personalet har svært ved at håndtere tilbageholdte og der er ikke er tilbud til de dømte, der ikke må komme ud, siger Hans Jørgen Engbo, direktør i Kriminalforsorgen. Han langer ud efter Justitsministeriet og ønsker flere midler.

Lige nu står det faktisk så skidt til, at det er langt værre at sidde i en anstalt her i landet end i et fængsel i Danmark. Samtidig slår resocialiseringen fejl, vurderer adjunkt fra Ilisimatusarfik, Annemette Nyborg Lauridsen.

Læs også Manglende tilbud til dømte ødelægger resocialisering

Ansvaret ligger da også endeligt hos de danske politikere. Flere af dem har godt hørt Hans Jørgen Engbos kraftige kritik.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper siger, at hun tager kritikken alvorlig. Hun indrømmer, at hun godt er klar over, at området halter. Hun lover dog at opprioritere området, hvis rød blok vinder.

- Det, jeg kan love, er, at vi vil tage denne kritik alvorligt. Vi vil sørge for, at den ender på den kommende justitsministers bord, lover hun.

Radikale Venstre har haft regeringsansvaret sammen med Socialdemokraterne, som Siumut peger på, de seneste fire år. Partiets Grønlandsordfører Helle Løvgreen Mølvig erkender, at man ikke har løftet området godt nok.

Hun håber, at det nye fængsel kan gøre noget ved problemerne. Hun vil stadig gerne i dialog med de grønlandske politikere, siger hun.

- Vi vil gerne i dialog med grønlænderne og meget gerne kigge på hvordan og hvorledes. Helt konkret kan jeg ikke sige, hvad vi gør, for det kommer jo an på, hvordan regeringens sammensætning bliver, og hvor meget indflydelse vi får, siger hun.

Læs også Udsultede anstalter magter ikke tilbageholdte

Dansk Folkeparti er klar til at se på, om man kan tilføre anstalterne flere penge - særligt fordi det er Engbo selv, der rejser kritikken, siger retsordfører Peter Skaarup.

- Formålet er at sætte tilstrækkelige midler af til, at der kommer fornuftige forhold på Grønland, når det gælder kriminalforsorgen. Når direktøren råber vagt i gevær, er der grund til, at vi kigger på det. Normalt vil man jo i den position, han har, være tilbageholdende med at sige sådanne ting. Derfor er det jo ekstra interessant og nyt, at vedkomne, der selv har ansvaret for, at tingene fungerer, må sige fra og sige, at det ikke fungerer godt nok. Det er højest usædvanligt og noget, vi skal tage bestik af fra dansk side, siger han.

Venstre, som Atassut peger på, er knap så imødekommende. Retsordfører Karsten Lauritzen siger:

- Det er ikke en sag, jeg har sat mig ind i, må jeg indrømme. Og jeg har ikke mulighed for det her dagen før valget, så det har Venstre ingen kommentar til før efter valget, siger han.