Danske partier: For tidligt at genforhandle Selvstyreaftale

De danske politikere vender tomlen nedad til IA's ønske om at få Selvstyreloven genforhandlet. - Det er for tidligt, og det bliver meget sandsynligt værst for jer selv. Sådan lyder den umiddelbare melding fra Christiansborg.
08. september 2011 12:38

Bloktilskuddet skal reguleres efter den grønlandske prisudvikling i stedet for den danske, så tilskuddet ikke udhules. Det mener IA's folketingskandidater. Idag skriver de i en pressemeddelelse:

"Det handler ikke om at genåbne forhandlingen om selvstyreloven eller sætte hele den økonomiske aftale til fornyet debat. Det handler om en lille del af den store pakke, som vi mener det giver mening at drøfte".

Men sådan spiller klaveret ikke, slår Venstres Birthe Rønn Hornbech fast:

- Det var så svært at få den aftale, så Grønland kan overhovedet ikke ane, hvor det går hen, hvis vi genåbner loven. Hvis først vi genåbner loven, så er alle muligheder åbne for negative krav over for Grønland. Så det er ikke klogt, lyder meldingen fra Birthe Rønn Hornbech, der sidder i Folketingets Grønlandsudvalg og også var medlem i Selvstyrekommissionen.

Hos Dansk Folkeparti påpeger man også netop, at en genforhandling også vil betyde genforhandling om alt muligt andet. Ikke mindst olieindtægter.

- Jeg synes også, at aftalen ligger fast. Man kan ikke begynde at ændre på den. Men hvis man bliver enige om at forsøge at ændre på den, så mener jeg at alting er i spil. Også fordelingen af olieindtægterne. Det er normalt, at hvis man åbner et forlig, så åbner man hele forliget, siger Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen.

Demokraternes uvilje mod IA's ønske handler ikke om økonomi, men om principper. De mener Grønland vil miste troværdighed, hvis et sådant ønske fremføres i Danmark.

Søren Espersen nøjes med at kalde det 'helt fortvivlende':

- Altså jeg vil ikke sige, at Grønland mister troværdighed, men det ville være højst ejendommeligt og helt fortvivlende, hvis man skulle til at ændre på en så vidtgående aftale, der er så grundigt gennemarbejdet, så kort tid efter, udtaler Søren Espersen.

På den anden side af spektret møder IA's udspil heller ingen jubel. Socialdemokraternes grønlandsordfører, Mogens Jensen, siger.

- Selvstyreloven er jo resultatet af et langt kommissionsarbejde, og der synes jeg ikke, det er rimeligt allerede nu at begynde at lave om på aftalen og loven. Alt kan selvfølgelig diskuteres, og man kan bringe ønsker frem. Men jeg synes også, det er for tidligt, siger Mogens Jensen.