Danske partier glemmer rigsfællesskabet i partiprogrammer

Et flertal af danske partier har ingen offentlig politik omkring rigsfællesskabet eller Arktis. Flere partier beklager. S mener, interessede må søge oplysning andre steder.
07. juni 2015 14:44
Versionist Erna Lynge


Man kommer til at lede forgæves i i de danske partiprogrammer, hvis man ønsker at vide, hvilke ambitioner partierne har i forhold til rigsfællesskabet og Arktis.

På nær hos ét parti er områderne nemlig helt fraværende i de offentlige partiprogrammer. Kun Dansk Folkeparti har en lettere formuleret politik om rigsfællesskabet, kommerciel hvalfangst og klimaudfordringer. 

Hos Venstre beklager partiet grønlandsordfører, at det ikke fremgår af partiets partiprogram:

- Nu du nævner det, må jeg da også erkende, at det er en fejl. Grunden til, at jeg tror, det ikke er nævnt, er, at det er noget, vi betragter som en selvfølgelighed. At vi er i et rigsfællesskab. Men jeg kan da godt se, at det er en mangel i vores program, og det skal vi da råde bod på, siger Claus Hjort Frederiksen til KNR.

Ingen politik skyldes IT-fejl 

Hos SF erkender grønlandsordfører Anette Vilhelmsen også med ærgrelse, at partiet ikke har en offentlig politik indenfor områderne. Dog understreger hun, at områderne har høj kurs i partiets daglige politiske arbejde:

- Jeg synes også i al beskedenhed, at vi er med til at bære dagsordener frem, der påpeger, at der i rigsfællesskabets navn skal være et ligeværdigt samarbejde mellem parterne (i rigsfællesskabet, red.).

Heller ikke hos De Radikale er der meget kurs at spore i partiets partiprogram i forhold til Arktis mm. Dog har partiet formuleret en klar politik i forhold til rigsfællesskabet og Arktis mm., som blot ikke ligger offentligt tilgængeligt i dag.

- Den er normalt tilgængelig på vores hjemmeside, men i de her valgtider er der kommet en ny forside, så det kan være svært at finde. Det medgiver jeg klart, siger grønlandsordfører Helle Mølvig Løvgreen hos De Radikale.

V: Berøringsangst over for Grønland

Tilbage hos Venstre tilføjer Claus Hjort Frederiksen, at partiet  også har stor fokus på rigsfællesskabet i praksis. En årsag til, at området dog ikke er nævnt i partiets program kan være af hensyn til Grønland:

- Jeg tror også, at man kan sige, at der desværre har været en vis berøringsangst over nogle af de her emner i forhold til Grønland. Grønland har jo selvstyre på de områder, landet selv har ønsket. Og det har vi jo betragtet som en selvfølge. Men jeg er med på, at vi skal være meget mere klare i mæglet omkring Grønlands, Færøernes og Danmarks rigsfællesskab, siger han.


S: Læs statsministerens beretning
Hos Socialdemokraterne understreger grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen, at partiet dagligt har Grønland og rigsfællesskabets interesser i fokus.

Men interesserede bør læse regeringens papier, hvis man vil kende partiets holdninger omkring rigsfællesskabet og Arktis:

 

- Jeg mener ikke, at et partiprogram er der, hvor man skal sende signalerne til den grønlandske befolkning og den færøske befolkning. Der skal man finde ud af, hvordan vi stiller os ved eksempelvis at læse den beretning, som bl.a. statsministeren jo holder (om rigsfællesskabet, red.), som jo giver udtryk for alle de anliggender, som har med Grønland og rigsfællesskabet at gøre, siger han til KNR.