Kuannersuit: Danske partier er rolige ved mulig eksport til Kina

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stoler på, at sjældne jordarter fra Kuannersuit kun bliver solgt til Kina, hvis alle regler bliver overholdt.
Foto © : Max Braun
08. februar 2019 09:23

Der er ro i maven hos flere danske politikere efter nyheden om, at Greenland Minerals and Energy Ltd. (GME) har lavet en eksportaftale med det kinesiske selskab, Hua Sheng Ltd., om råstofferne fra Kuannersuit – på dansk Kvanefjeldet - herunder også de radioaktive grundstoffer, uran og thorium.

LÆS OGSÅ Sjældne jordarter fra Kuannersuit skal til Kina

Hos Dansk Folkeparti hæfter næstformand Søren Espersen sig ved, at Danmark først skal forhandle en eksportaftale på plads med Kina, før råstofferne fra Kuannersuit må skippes fra Grønland til Kina.

Dermed har Danmark det sidste ord, før eksporten kan starte.

- Der har jeg fuld tillid til, at Forsvarets Efterretningstjeneste er med omkring det hele og ved, hvordan det kommer til at foregå, og så regeringen, der slutlig – eventuelt – giver tilladelse til det, siger Espersen til KNR.

Espersen: Bekymring for Kinas interesse i Grønland

GME har fortsat ikke fået tilladelse af Naalakkersuisut til at åbne en mine i Kuannersuit. Naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked, Erik Jensen (S), ønsker derfor ikke at forholde sig til eksportaftalen mellem GME og Hua Sheng.

Helt generelt er Dansk Folkeparti dog meget skeptisk over for Kinas interesse i Grønland. Det har vist sig i Kinas interesse for investeringer i Grønlands lufthavne og i flådebasen Grønnedal.

LÆS OGSÅ - Vi har endnu ikke modtaget ansøgning

- Hver gang det er noget med Kina og Grønland, skal man være meget, meget opmærksom på, hvad der foregår. Kina har én stor interesse i det her, og det er at få møvet sig ind på Grønland, og det her er altså en af vejene, siger Søren Espersen.

Men Espersen har også en forståelse for, at GME ser mod Kina for at få solgt råstofferne. Kina er nemlig verdens førende land indenfor bearbejdning af sjældne jordarter.

- Her er måske så et område, hvor det på en eller anden måde giver mening, at det er kinesiske eksperter, der foretager det her, siger han.

Hækkerup: Stoler på vurderinger

Søren Espersen understreger dog, at skulle USA udtrykke bekymring for aftalen med Hua Sheng, bør den danske regering afvise en eksportaftale med Kina om Kuannersuit-råstoffer.

LÆS OGSÅ IA kritiske over for eksportaftale

Også Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, stoler på, at Hua Sheng skal leve op til alle danske og internationale regler for håndtering af blandt andet uran, før eksportaftalen bliver til virkelighed.

- Vi (i Socialdemoratiet, red.) vil læne os op ad de faglige vurderinger af materialet af råstofferne og den sagsbehandling, som det skal igennem i den danske proces, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Handelsaftale med Kina skal overholde internationale regler