Danske medier stiller ind på grønlandske mandater

De to hjemlige vindere af folketingsvalget kan få afgørende betydning for, hvem der skal være Danmarks næste statsminister. Og selv om der ikke er foretaget så meget som en eneste reel meningsmåling her i Grønland, er to danske dagblade rørende enige om, hvordan chancerne fordeler sig.

De danske mediers meningsmålinger forud for Folketingsvalget senere på ugen regner ikke de nordatlantiske mandater med, men som valgkampen spidser til, rettes opmærksomheden nu mere og mere mod dem.

For afstanden mellem opbakningen til de to statsministerkandidater ser i hvert fald i nogle målinger ud til at skrumpe en smule ind, og dermed forøges altså sandsynligheden for, at parlamentarikere valgt ind her og på Færøerne kan få afgørende indflydelse på, hvem der vinder valget.

Da der ikke foretages meningsmålinger op til valget herhjemme, må de danske medier og kommentatores vurdering af den situation nødvendigvis basere sig på gætværk. Og to af landets største dagblade taler i dag samstemmende om, at rød bloks fordel ved det seneste årti at have hentet to stemmer fra Grønland denne gang kan være udlignet, når stemmerne er talt op.

- Demokraterne, der muligvis støtter den siddende regering, kan snuppe det ene sæde, skriver Berlingske således.

Det borgerligt funderede avis kalder det for en "reel mulighed", at Demokraterne vinder det ene mandat og dermed fratager Helle Thorning-Schmidt og rød blok sikker forvisning om at have to ekstra mandater i ryggen her fra landet. Og præcis samme vurdering kommer altså fra det på lederplads mere regeringskritiske dagblad Politiken, der præciserer yderligere i sin analyse.  

- På Grønland risikerer Siumut at miste det ene røde mandat til Demokraterne - et socialliberalt parti, der på forhånd har erklæret, at man ikke på forhånd vil pege på en dansk statsminister, men forhandle det bedste resultat for Grønland efter valget, skriver Politiken.

Avisen kalder det samtidig for sikkert, at Sara Olsvig, der stiller op for IA, bliver valgt, mens Siumut Doris Jakobsen falder ind i kategorien "sandsynlig" i en samlet vurdering af, hvem der bliver stemt ind i Folketinget i samtlige valgkredse. Udover altså Demokraternes Niels Thomsen kommer Siumuts Nick Nielsen ind i den næste gruppe, der benævnes som "boblere". Hvad avisen bygger sin vurdering på, nævnes ikke.

På Færøerne er der foretaget meningsmålinger, og de tyder her på, at rød og blå blok støttes af hver et mandat.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt