Danske gymnasiepenge giver grønlandske unge hjælp til selvhjælp

Gymnasieelever fra Danmark skal til efteråret støtte det grønlandske ungdomsprojekt INUA, der skal hjælpe unge med at udvikle deres egen hverdag. Netop nu besøger elevbevægelsen 'Operation Dagsværk' sammen med Ungdommens Røde Kors Grønland for at forberede projektet.
'Operation dagsværk' besøgte GUX i Nuuk for at møde Grønlandske unge. Foto © : KNR
02. februar 2018 17:10

Til november holder gymnasieelever rundt om i Danmark fri en enkelt dag for at arbejde og sende lønnen fra dagens dont til et velgørende projekt ude i verden.

Pengene går hvert år til udvikling eller uddannelse for unge og i år bliver støtten sendt til Kalaallit Røde Korsiat og Ungdommens Røde Kors i Danmark og nærmere bestemt udvikling af projektet INUA, fortæller Sina Pabst Frederiksen fra Ungdommens Røde Kors.

- Det handler om at uddanne en masse frivillige rundt omkring på vestkysten til at lave en form for uddannelsesforløb i socialt entreprenørskab, siger hun.

LÆS OGSÅ Operation Dagsværk sender penge til Grønlands unge

De frivillige skal hjælpe andre unge på kysten med at løse deres egne problemer eller opfylde deres egne ønsker til deres lokalsamfund eller deres egen hverdag.

- For eksempel spiller mange unge grønlændere musik. Og det kunne være at nogen har lyst til at lave en musikaften i for eksempel Katuaq i Nuuk, hvor der kommer unge og spiller deres musik, siger hun.

Projektet handler altså om at de unge får de nødvendige redskaber til for eksempel at søge støtte og på den måde opfylde deres egne ønsker.

Og det kan forhåbentlig også udvikle de unges selvtillid, siger Sina Pabst Frederiksen.

LÆS OGSÅ KRK-INUA afholder evalueringsworkshop i Nuuk

- Vi kan selv gøre det. Vi kan selv være med til at skabe en forandring i vores lokalsamfund, siger hun.

Ved 'Operation Dagsværk' i 2016 samlede danske gymnasieelever 4,3 millioner kroner ind til et projekt i Guatemala.

Forud for selve dagen for 'Operation Dagsværk', skal de frivillige for den danske elevbevægelse også udvikle undervisningmateriale og information til de danske gymnasieelever om Grønland.

Frivillige fra Operation Dagsværk og Ungdommens Røde Kors er i øjeblikket i Grønland for at tale med Grønlandske unge om de ting, de synes er vigtige at fortælle de danske unge om Grønland.