Dansk lettelse over magtskifte

Danmark har jublet næsten lige så højt som Grønland over valgresultatet. Nu håber man på en bedre dialog, siger dansk journalist med indblik i Grønland.
04. juni 2009 09:54

Politikere, eksperter og medier i Danmark jubler over det grønlandske magtskifte. Det gør de fordi, der i Danmark har været en frustration over den måde tingene har kørt på i Grønland, og man nu håber på en bedre dialog. Det vurderer journalist Marianne Krogh Andersen, som har beskæftiget sig med Grønland og Rigsfællesskabet i mange år.

- Der har været en frustration, på samme måde som der også har været i Grønland, hvor man synes, at Grønland har lukket sig lidt om sig selv. Der har manglet noget udsyn og nogle nye øjne til at kigge på verden, og det ser jo ud til, at man får det nu, siger Marianne Krogh Andersen.

Hun håber, at det nye styre vil føre til en bedre dialog mellem Danmark og Grønland.

- Jeg tror, at den hjertelighed, som jo virkelig eksisterer tværs over Atlanten, kan få et nyt liv. Der har været en tendens til, at danskerne har sagt ”de der grønlændere, de kan rende os noget så eftertrykkeligt”, og grønlænderne har sagt ”vi er trætte af de der danskere, og vi har ikke brug for dem”. Man kan håbe, at vi får en bedre dialog, og det synes jeg også, at der er brug for, siger Marianne Krogh Andersen.