Rigsmøde om brexit: Danmark står ved Grønlands side

Når Storbritannien er ude af EU, har Grønland et år til at forhandle en frihandelsaftale med briterne, før der lægges afgift på de grønlandske rejer, der ender på tallerkenerne i London.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen, formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen og lagmand Aksel V. Johannessen under rigsmødet i Ilulissat. Foto: Apollo Jeremiassen, KNR
Skrevet af Jens Thorin
13. april 2019 12:32

Danmark vil bistå Grønland, når Grønland skal forhandle med Storbritanien om en samhandelsaftale efter briternes afgang fra EU. 

Det lover statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under rigsmødet i Ilulissat torsdag. 

- Når Storbritanien forlader EU, vil der jo være brug for, at man får sikret nogle ordentlige aftaler, sagde statsministeren. 

Grønland har en række aftaler med EU, herunder en aftale om, at Grønland har toldfri adgang for fiskeprodukter til EU, så længe der findes en tilfredsstillende fiskeriaftale.

Og Grønland har nydt godt af den aftale i forhold til Storbritanien, som aftager store mængder af grønlandske rejer. Sidste år eksporterede Grønland for 680 millioner kroner til Storbritannien.

Når briterne træder ud af EU, har Grønland derfor brug for at indgå nye aftaler med landet. Briterne har meldt ud, at landet ikke piller ved samhandelsforholdene, herunder toldsatserne i et år fra den dag, de forlader EU.

Grønland har dermed  et helt år til at forhandle en samhandelsaftaler med Storbritannien.

- Vi skal arbejde sammen om at sørge for, at Grønland har den bedst mulige adgang til de britiske markeder, siger Lars Løkke Rasmussen.