Planerne for et nyt skib har ellers været klar i flere år. Danmarks Tekniske Universitet har udarbejdet et skitseprojekt til et nyt moderne skib, der kan sejle i op til en meter tyk havis. ArkivfotoFoto: arcticroute.com / Flickr

Danmark savner nyt havforskningsskib til Arktis

Den danske stats eneste oceangående havforskningsskib - det 38 år gamle Dana - er dyrt i drift og har kun få års levetid tilbage, og det sætter dansk forskning i Arktis tilbage, skriver Politiken tirsdag.

Der er ikke sat penge af til byggeri af et nyt, og uden et nyt skib, der kan bruges i isfyldt farvand, kan Danmark ikke bidrage til forskning i Nordatlanten og ved Grønland - netop nu, hvor Arktis med klimaforandringer gør det vigtigt at forske i området.

Dansk Center for Havforskning advarer i dag i et debatindlæg mod, at Danmark snart vil stå uden forskningsskib.

- Danmark er ved at spille sig selv af banen, fordi vi uden et havforskningsskib ikke kan løse den vigtige opgave, det er at skaffe viden om og ikke mindst at demonstrere Danmarks engagement i udviklingen i Arktis, fremgår det af debatindlægget.

Planerne for et nyt skib har ellers været klar i flere år. Danmarks Tekniske Universitet har udarbejdet et skitseprojekt til et nyt moderne skib, der kan sejle i op til en meter tyk havis.

Projektet er blevet drøftet med Forskningsministeriet, men i regeringens finanslovsforslag er der ikke sat penge af til at indlede projektering og byggeri. Det skaber bekymring.

- Hvis Danmark mener det alvorligt med at være en arktisk nation, bliver vi også nødt til at give vores bidrag til at udforske og passe på ressourcerne, som der sandsynligvis bliver flere af i fremtiden. Ellers overlader vi det til russere, kinesere og andre store spillere, og det bliver en slags lovløst klondike, siger næstformanden for DCH, lektor Peter Grønkjær fra Aarhus Universitet, til Politiken.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt