Danmark får kritik for færøsk abortlov

Danmark kunne indføre fri abort på Færøerne, men gør det ikke. Dermed vægter politikerne den gode stemning i Rigsfællesskabet højere end kvinders ret til egen krop, lyder kritikken fra Dansk Kvindesamfund.
Foto © : Begemot/Flickr Commons
12. februar 2017 11:53

Danske politikere kritiserer Donald Trump i skarpe vendinger for at trække støtten til organisationer, der hjælper kvinder med at få abort i udviklingslande. Men selv samme danske politikere accepterer, at kvinder i vores eget Rigsfællesskab på Færøerne stadig ikke har ret til fri abort

Det vækker forargelse hos Dansk Kvindesamfund, der anklager politikerne for hykleri.

- Al ære og respekt for, at man sammen med otte europæiske lande siger, at retten til bestemmelse over egen krop er en dansk mærkesag. Men vi burde kigge i vores egen baghave, og det gør vi ikke. Vi lukker øjnene og det er rigtig skidt, siger forkvinde Lisa Holmfjord fra Dansk Kvindesamfund til Radio24syv.

- Det er som om, at den danske regering vægter den gode stemning i Rigsfællesskabet højere end kvinders ret til at bestemme over egen krop, tilføjer hun.

Socialdemokraternes Færøordfører Karin Gaardsted mener dog ikke, at Danmark bør overtrumfe færøsk lovgivning, så længe den konservative abortlov har opbakning i lokalbefolkningen.

- Jeg vil rigtig gerne være med til at indføre fri abort på Færøerne - men først den dag, det færøske folk ønsker det, siger hun til Radio24syv.