Dagens coronatal: I alt otte indlagte

Smitteudviklingen i Grønland svinger både op og nede flere steder. Desuden rykker testcentret i Nuuk tilbage til brættet.
Testcentret i Nuuk flytter tilbage til det gamle bræt i midtbyen. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
15. februar 2022 17:25

Der er kommet smittetal i dag fra landslægeembedet.

Meldingen er, at smitten både er aftagende nogle steder, mens smitten forstætter andre steder.

I Kommuneqarfik Sermersooq er der omfattende smittespredning i Paamiut og Tasiilaq.

I Sydgrønland er der omfattende smittespredning i Nanortalik, mens det formentlig er aftagende i Qaqortoq og Narsaq.

I Qeqqata Kommunia er der generelt stadig omfattende smittespredning i de fleste steder.

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. 

Dermed er det i langt højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere.

I Kommune Qeqertalik fortsætter smittespredningen i Qasigiannguit, mens den er aftagende i Aasiaat. Og i Avannaata Kommunia er der i Ilulissat aftagende smittespredning, men smitten fortsætter med at sprede sig i Uummannaq og Qaanaaq.

Landslægeembedet skriver, at omikron-varianten formentlig ikke er nået til Upernavik endnu. Byen blev i slutningen af sidste år ramt af et større smitteudbrud med deltavarianten, hvor landslægen vurderede, at mindst halvdelen af byen var blevet smittet.

Ingen på den intensive afdeling

En ældre person, som har haft corona indenfor den sidste måned døde i dag tirsdag. Det betyder, at der nu er i alt 10 corona relateret dødsfald i Grønland.

Siden mandagens coronatal, så er der udskrevet tre patienter – to i Nuuk og en i Qaqortoq. Derimod er der indlagt tre nye patienter med corona. 

Der er i alt indlagte otte patienter med corona. Fire i Nuuk, tre i Sisimiut og en i Paamiut.

Tre patienter er indlagt med corona som den primære diagnose.

En patient er indlagt, hvor covid-19 har indflydelse på sygdomsforløbet, men hvor anden væsentlig sygdom eller skade er afgørende medvirkende til indlæggelsen.

Fire patienter er indlagt af anden årsag end corona. De er altså blevet testet positive, men corona har ikke nogen væsentlig betydning for indlæggelsen.

Der er ingen indlagte på den intensive afdeling.

Testcentret i Nuuk flytter tilbage

I dag gik sundhedsvæsenet i Nuuk også i gang med at flytte testcentret fra Inussivik tilbage til dets gamle plads – nemlig til det gamle brættet ved siden af Brugseni. Sundhedsvæsenet tester nemlig ikke lige så meget som før - teststrategien er droppet og det er kun få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene.

Sundhedsvæsenet lukker altså testcentret i den store multihal i Inussivik, og flytter tilbage til de mindre lokaler ved midtbyen. I forbindelse med flytningen holdt testcentret i Nuuk lukket i dag tirsdag, men åbner igen onsdag i det gamle bræt ved siden af Brugseni.

I forbindelse med flytningen får testcenteret også nye åbningstider: Fra den 16. februar, vil åbningstiderne være:

  • PCR-test: mandag-fredag fra kl. 08.00 til 11.00
  • Uddeling af kviktests: mandag-fredag fra kl. 11.00 til 15.00
  • Telefontid for manglende svar på test: kl. 11.00-12.00 i hverdage

I weekenderne vil testcenteret være lukket.