Dagens coronatal: 445 nye smittede

Det reelle tal er med stor sandsynlighed langt højere på grund af den nye teststrategi, som blev indført for en uge siden.
Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Christine Hyldal
19. januar 2022 15:45

Siden i går er der registreret 445 nye coronasmittede i hele landet.

Det reelle tal er med stor sandsynlighed langt højere på grund af den nye teststrategi, som blev indført for en uge siden.

De 445, som Landslægeembedet har registreret som smittede siden i går, er fundet på 797 PCR-test. Det vil sige, at over halvdelen af de PCR-testede er smittede.

De PCR-testede er fundet i:

  • Avannaata Kommunia: 99
  • Kommune Qeqertalik: 38
  • Qeqqata Kommunia: 61
  • Kommuneqarfik Sermersooq: 242
  • Kommune Kujalleq: 5

Den nye teststrategi betyder, at PCR-test nu kun er for dem, der skal ud at rejse, og de, som bliver alvorligt syge af corona.

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. 

Dermed er det i langt højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

Restauranter og barer lukker fra klokken 22-05 indtil 25. januar.

Alle andre bliver henvist til at tage en kviktest selv derhjemme, på skolen eller arbejdet – eller slet ret ikke at teste overhovedet. De skal isolere sig derhjemme og vente på at blive raske. De skal også raskmelde sig selv.

Dermed er test af alle altså ikke længere et af de grønlandske myndigheders vigtigste våben mod corona her i landet. Den strategi er lavet, fordi testcentre og sygehusene er så pressede af de mange smittede, at de ikke længere kan tilbyde PCR-test til alle.

Dermed er der heller ikke længere noget overblik over, hvor mange, der reelt er smittet i hele landet, fordi der er et stort mørketal af coronasmittede, som ikke bliver indberettet til sundhedsvæsenet.

"Alt er ændret"

I januar toppede epidemien med det hidtil højest antal smittede her i landet: Knap 3.000 var smittet med covid-19 den 10 januar. 

Samme dag senere blev den nye testrategi indført, fordi der er ”udbredt og vedvarende smittespredning med stigende pres på sundhedsvæsenet” ifølge Naalakkersuisut.

På pressemødet, hvor den strategien blev præsenteret, sagde Mimi Karlsen (IA), der er fungerende naalakkersuisoq for sundhed:

- Naalakkersuisut erkender at alt er ændret, og vi også er nødsaget til at ændre os med. I samme ombæring er det vigtigt at understrege, at vaccinationerne er bedste våben mod et alvorligt sygdomsforløb og mod indlæggelse og død. Derfor er det vigtigt, at vi, at vi som samfund og som person takker ja til vaccinationerne.

Vi skal bruge de vigtige og uundværlige ressourcer, vi har, bedst muligt. Det skal vi, fordi vi skal sikre, at andre væsentlige funktioner af folkesundhedsmæssig betydning, stadig kan opretholdes.

Ifølge landslæge Henrik L. Hansen topper epidemien om få uger.

Restriktioner og alkoholforbud

Rigtigt mange steder i landet er der indført restriktioner. Det betyder, at alle over 12 år skal kunne fremvise dokumentation for, at de er færdigvaccineret mod covid-19, er tidligere smittet eller har en gyldig negativ test i lokaler, hvortil offentligheden har adgang.

Alle over 12 år skal også bruge mundbind eller visir i offentlig transport og lokaler. Og så må der kun være halvdelen af det antal mennesker i lokalet, som brandmyndighederne har godkendt lokalet til. Og så lukker restauranter og barer klokken 22.

Det gælder i Paamiut, Qaqortoq, Aasiaat, Sisimiut, Ilulissat, Kangerlussuaq, Maniitsoq, Nuuk, Qasigiannguit, Upernavik, Tasiusaq, Upernavik Kujalleq, Nutaarmiut, Nuussuaq, Innaarsuit, Naajaat, Aappilattoq, Kangersuatsiaq, Kullorsuaq og Narsaq.

I Qeqqata Kommunia er der endnu en gang indført midlertidigt forbud mod salg af alkohol.