Coronavirus tager pusten fra lufthavnsbyggeri

Coronakrisen er "lidt af en mavepuster" for Munck Gruppen, der er i gang med at lave de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat. Lige nu kan 30 medarbejdere ikke rejse ind i Grønland.   
- Vi havde ikke sådan en verdensomspændende epidemi på vores risikovurdering. Det er da et tilbageslag og har været frustrerende at arbejde med, siger direktør Hans Christian Munck. Foto © : Jakob Nukannguaq Geisler
Skrevet af Anders Dall
22. april 2020 05:57

Med udsigt til flere lyse forårstimer i døgnet var entreprenørvirksomheden Munck Gruppen klar til at skrue op for aktivitetsniveauet og antallet af medarbejdere på lufthavnsprojektet i Nuuk.

Men så kom coronakrisen.

Den holder indtil videre op mod 30 medarbejdere fra at kunne rejse til Grønland og udføre opgaver i forbindelse med sprængning og masseflytning af klippematerialer. Det forklarer Hans Christian Munck, der er administrerende direktør i Munck Gruppen.

LÆS OGSÅ Nuuk Lufthavn: Flere sprængninger på kortere tid i vente

- Det har givet os udfordringer. Vi kan ikke nå den produktion, vi havde regnet med, siger han og uddyber:

- Vi venter på, der bliver åbnet op, og så skal vi have tingene til at rulle igen. Men det er ikke sådan, at der står 30 mand i lufthavnen klar til at rejse med det samme. Vi arbejder på højtryk med at holde dem varme på bænken, så de kan sendes af sted så hurtigt som muligt.

Lidt af en mavespuster

Ifølge Hans Christian Munck er det for tidligt at sige noget om, hvilke konsekvenser coronakrisen kan medføre på den lange bane i forhold til lufthavnsbyggeriet i Nuuk og Ilulissat.

- Det har vi ikke overblik over. Det afhænger af, hvor lang tid det kommer til at tage, siger han.

Direktøren betegner coronavirussen som lidt af en mavepuster for projektet, som er Munck Gruppens hidtil største opgave.

LÆS OGSÅ Video: Booom – og lufthavnsbyggeriet er i gang

Hen over vinteren har virksomheden været i gang med at mobilisere og etablere intern infrastruktur for at kunne bevæge sig rundt i området, og så er man gået i gang med at sprænge og flytte klippematerialer. Det var netop denne del af opgaven, som skulle intensiveres med den planlagte ekstrabemanding. 

- Vi havde ikke sådan en verdensomspændende epidemi på vores risikovurdering. Det er da et tilbageslag og har været frustrerende at arbejde med, men vores medarbejdere har klaret det rigtig godt, både de lokale og dem, der blev deroppe. Det er lykkedes os at fortsætte noget arbejde, så det er ikke sådan, at det hele er gået i stå, siger Hans Christian Munck.

De fleste er blevet i Grønland

Foruden lokal arbejdskraft på projektet beskæftiger Munck Gruppen også arbejdskraft fra de omkringliggende lande – især fra Danmark.

- Da lukningen blev annonceret før påske, skulle de beslutte sig for at blive eller skynde sig hjem. Størstedelen besluttede sig for at blive, og det var vi meget taknemmelige for fra firmaet side. Det har gjort, at vi har kunnet fortsætte arbejdet på et vist niveau, siger han og tilføjer: 

- Nogle var nødt til at rejse hjem af familiemæssige årsager, og derfor har vi haft en lidt mindre bemanding, men vi har arbejdet videre.

LÆS OGSÅ Første sprængning til ny lufthavn i lIulissat i dag

Også i Ilulissat har coronakrisen givet udfordringer for lufthavnsbyggeriet. Her har Munck Gruppen været afskåret fra at kunne sende mekanikere og andet mandskab derop for at etablere en såkaldt anstillingsplads, og det har forsinket processen.  

Arbejdet med at anlægge de nye landingsbaner i Nuuk og Ilulissat er planlagt til at være færdig i slutningen af 2023.