Superspreder af corona ved fodbold GM kan medføre smittespredning flere steder på en gang, frygter landslæge Henrik L. HansenFoto: KNR

Coronavirus holder GM i venteposition

Grønlands Boldspil Union har opfordret hold, der er tilmeldt GM, til at vente med at købe billetter til sommerens planlagte mesterskaber.

I tirsdags fortalte landslægen om såkaldte 'superspredere', der kan smitte mange med coronavirus i en stor forsamling.

Den nyhed har sat arrangørerne af de kommende Grønlandsmesterskaber i fodbold i et svært dilemma.

Landslægen opfordrede nemlig til, at arrangører af større og mindre begivenheder tænker sig godt om, før de beslutter at holde deres planer på grund af coranasituationen.

- Vi har en anbefaling på, at der højst må være 100 personer ved forsamlinger. Men hvis der er en superspreder iblandt dem, så kan vi stå i en situation, hvor der er smittespredning mange steder i Grønland samtidig, siger landslæge Henrik L. Hansen.

Grønlands Boldspil Union, KAK, har valgt at tage landslægens opfordring til efterretning. Og derfor er udsættelse eller aflysning af dette års GM nu reelle scenarier.

Indtil videre er der kommet tilmeldinger fra Østgrønland og hele vestkysten op til Upernavik, hvor hvert hold tæller 22 spillere i gennemsnit. 

Det er planen, at når mesterskaberne er færdige, skal de forskellige hold tage hjem til deres respektive hjembyer.

Fælles ansvar

Landslægens anbefaling blev drøftet på et møde i KAK's bestyrelse onsdag aften.

- Vi har nu skrevet til samtlige klubber, der har tilmeldt sig til GM, at de skal vente med at købe billetter til sommerens mesterskaber, indtil vi kommer med yderligere oplysninger, siger Lars Jørgen Petersen fra KAK.

KAK har nu sendt informationer til Epidemikommissionen om antal deltagere til mesterskaber i forskellige aldersgrupper.

- Der er reel risiko for, at der kan komme udsættelse ellers aflysning. Men når det er sagt, så håber jeg, at myndighederne er åbne for, at vi kan udføre vores planlagte mesterskaber, siger Lars Jørgen Petersen.

På grund af coronavirus må man fortsat ikke samles flere end 100 personer.

Der er ingen kontrol med antal tilskuere ved fodboldbaner i Grønland, men max antallet for at mødes er ikke et problem, vurderer KAK.

- Man sagtens tage de nuværende anbefalinger som udgangspunkt. Der er anbefalinger om afstand til hinanden, renlighed og spyt. Vi kan gennemføre planerne, hvis vi hver især påtager os ansvar, siger Lars Jørgen Petersen.

Nu venter KAK på, at Epidemikommissionen vender tilbage på deres henvendelse med en vurdering ad, hvorvidt det er forsvarligt at gennemføre GM i fodbold denne sommer.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt