Coronavirus har trukket Epidemikommissionen på arbejde

Epidemikommissionen skal lave forholdsregler, der skal sikre, at corona-virus ikke spreder sig i Grønland.
Landslægen er medlem og sundhedsfaglig rådgiver i Epidemikommissionen. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
31. januar 2020 05:09

Selv om sandsynligheden for, at det nye corona-virus kommer til Grønland stadig er lav, så har udviklingen i verdenen nu fået Epidemikommissionen på arbejde. Det oplyser landslægen, Henrik Hansen.

Kommissionen er endnu ikke kommet med en afgørelse, men den skal tage stilling til spørgsmål om særlige forholdsregler ved ud- og indrejser af Grønland, siger landslægen.

  • Symptomerne på smitte er feber, tør hoste, i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse.
  • De personer, der er blevet værst påvirket af smitten, har hidtil været ældre og folk med dårligt helbred.
  • Der er ingen vaccine mod det nye virus. Flere forskningshold arbejder på at udvikle en vaccine. Forskere håber at kunne teste den første mulige vaccine om cirka tre måneder.
  • Foruden Kina er der konstateret smittede personer i Tyskland, Australien, Frankrig, Japan, Malaysia, Nepal, Canada, Singapore, Sydkorea, Taiwan, USA, Saudi-Arabien, Thailand, Cambodja, Vietnam, Finland og Tibet.
  • Flere lande har indført ekstra kontrol af rejsende for at inddæmme smitten.
  • Den kinesiske by Wuhan og flere andre byer i Hubei-provinsen er stort set blevet lukket ned. Over 50 millioner indbyggere er påvirket af restriktionerne.

- Helt generelt kan jeg sige, at alle spørgsmål om behandling af spørgsmål om særlige forholdsregler ved indrejse for personer, der kommer fra muligt smittede områder, skal behandles i den grønlandske Epidemikommission, siger landslæge, Henrik Hansen.

LÆS OGSÅ Landslægeembedet om virus: Der er lagt planer

Epidemikommissionen skal lave forholdsregler, der skal sikre, at corona-virus ikke spreder sig i Grønland.

Men kommissionen har altså ikke truffet en afgørelse endnu. Men det kommer snart til at ske.

- Det sker inden, der kommer nogle tilrejsende, der eventuelt kan være smittet, siger landslægen.

Han er medlem af kommissionen og fungerer også som sundhedsfaglig rådgiver. Politimesteren er formand for Epidemikommissionen, hvor også den ledende dyrlæge, repræsentanter fra toldvæsenet og en repræsentant fra kommunerne er medlemmer.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Sandsynlighed for corona-virus i Grønland er lille

Mimi Karlsen fra Inuit Ataqatigiit har bedt myndighederne om at være opmærksom på Royal Greenland medarbejdere, som kommer tilbage til Grønland fra Kina. Landslægen siger, at Landslægeembedet ved, hvem der er i Kina nu, og hvornår de kommer tilbage.

Epidemikommissionen vil også forholde sig til behovet for eventuelle særlige forholdsregler for denne gruppe, tilføjer han.

- Men den væsentligste grund til, at Epidemikommissionen nu er involveret er, at det internationalt er blevet defineret, at det her er så alvorlig en tilstand, at den bør blive behandlet på det niveau. Det gør den for eksempel også i Danmark, siger Henrik Hansen.

Han tilføjer, at kommissionen samarbejder med relevante samarbejdspartnere udenfor landet, og på den måde er opdateret om de internationale forhold.

LÆS OGSÅ Hannah i Shanghai: Jeg flytter til Spanien på grund af corona-virus

Landslægeembedet har tidligere meldt ud, at sandsynligheden for, at virusset kommer til Grønland, er lille. Og det er en vurdering, der ikke har ændret sig.

- Sandsynligheden for, at der kommer nogen til Grønland med corona-virus er til stede, men vi anser den for at være meget lav, siger landslægen.

Landslægeembedet sendte i sidste uge en instruks til sundhedsvæsenet om, hvordan det skal håndtere eventuelt smittede. Torsdag har embedet udsendt en revideret udgave, efter opdateringer fra myndigheder fra andre lande, siger landslægen.