Påsken nærmer sig, men det vil stadig være muligt at blive testet for coronavirus i hele næste uge - både i hovedstaden og i byerne på kysten. Foto: KNR

Coronastatus: Ingen nye testresultater i dag

Der er ikke kommet svar på flere prøver i dag. Test af prøver i Grønland er rykket nærmere.

Der har været nogle problemer med at få svar på de coronaprøver, som er sendt afsted til Statens Serum Institut i København. 

Det fortæller landslæge Henrik Hansen på dagens pressebriefing. 

- Vi har sendt prøverne afsted til Danmark. Men der er sket en fejl, og vi arbejder på, at det ikke kommer til at ske igen, siger han. 

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Dermed er der stadig 10 coronasmittede i Grønland - alle i Nuuk.

Tre af de 10 er raskmeldte, og ingen er eller har været indlagt på Dronning Ingrids Hospital.

I alt er 542 blevet undersøgt for coronavirus i Grønland. 

Eget laboratorium på vej?

Det er en tung procedure at få fragtet grønlandske coronaprøver til Danmark. Ifølge landslægen er der testet folk på det meste af kysten - men når prøverne ikke når frem til Statens Serum Institut, kommer der heller ikke prøvesvar. 

Derfor er det stadig et stort grønlandsk ønske, at prøverne kan analyseres her i landet. Og det er kommet et skridt nærmere nu, vurderer landslægen.

LÆS OGSÅ Overblik: Hvornår åbner landet igen? Flere dage venter med forbud

- Vi har i går underskrevet en aftale med et firma uden for Grønland om at etablere mulighed for test her i landet hurtigst muligt, siger Henrik Hansen.

- Det arbejder vi på at få arrangeret. Vi prøver også stadig at indkøbe noget udstyr, som er meget let at bruge. Vi har bedt den danske lægemiddelstyrelse om at prioritere Grønland højt. Lægemiddelstyrelsen har nemlig indflydelse på distribution af udstyr i rigsfællesskabet.

- Produktet produceres i USA, og der er jo temmelig voldsomme udfordringer lige nu. Derfor er det vanskeligt at vurdere, hvornår noget sendes over Atlanten. Det er også en af årsagerne til, at vi nu har kastet os ud i det ambitiøse projekt, som det er, at lave vores eget Covid 19 laboratorium i Grønland. 

Ingen dato for genåbning

Der er nu gået en uge uden nye corona-smittede. Epidemikommissionen har tidligere sagt, at der skal gå i hvert fald to uger uden nye smittede, inden landet landet kan åbne igen. Men der er endnu ikke sat dato på, hvornår flyene igen kan lette, eller hvornår restauranter og skoler igen må åbne. 

I hvert fald ikke ifølge landslægen, som i dag stod for pressebriefingen.

- Kim Kielsen vil komme med nærmere forklaringer om planer for genåbning - det bliver mig bekendt på mandag, siger Henrik Hansen.

- I øvrigt er det ikke nok, at der ikke er flere smittede. Vi skal også sikre, at det er de rigtige prøver, der bliver taget. 
Det vigtigste er, at der ikke er smittespredning i samfundet. Det er ikke nok bare at se på antallet af prøver, siger Henrik Hansen.

For mange er det snart påskeferie - men der vil stadig være mulighed for at blive testet for coronavirus i hele næste uge - både i hovedstaden og i byerne på kysten. 

Kommentarer