Torsdag var der åbent samråd, som Erhvervs- og Råstofudvalget havde indkaldt naalakkersuisoq for råstoffer Vittus Qujaukitsoq (NQ) til.Foto: KNR

Coronakrise: Naalakkersuisut har lempet økonomien for mineselskaber

Naalakkersuisoq for råstoffer Vittus Qujaukitsoq er nødt til at bede om 20 millioner kroner ekstra fra finansloven for at få pengene til at passe.

På tre konkrete områder har Naalakkersuisut gjort det lettere at være minevirksomhed under coronakrisen.

Det kom frem på torsdagens åbne samråd, som Erhvervs- og Råstofudvalget havde indkaldt naalakkersuisoq for råstoffer Vittus Qujaukitsoq (NQ) til. De tre lempelser skal angiveligt hjælpe en "hårdfør branche", forklarede Qujaukitsoq på samrådet.

- Det forventes, at tiltagene kan være med til at opretholde den store interesse for mineralefterforskning og -udnyttelse i Grønland og sende et positivt signal til råstofbranchen om, at Grønland er villig til at hjælpe industrien lidt på vej i en svær tid, sagde naalakkersuisoq for råstoffer.

Ingen krav til efterforskning

På det åbne samråd kom det frem, at Naalakkersuisut i starten af april besluttede helt at fjerne kravene for mineselskabernes økonomiske forpligtelser til at efterforske i 2020.

Mineselskaber er ellers forpligtede til at bruge et minimumsbeløb på efterforskning. Et beløb, som afhænger af, hvor stort mineprojektet er, og hvor længe efterforskningen har været i gang.

LÆS OGSÅ Qujaukitsoq i råstofssamråd: IA og demokraterne kræver klarhed om mineprojekt

Naalakkersuisoq for råstoffer Vittus Qujaukitsoq har tidligere i forbindelse med hjælpepakkerne fortalt, at han så på mulighederne for at lempe på disse krav, og det er altså endt i, at forpligtelserne helt er fjernet for i år.

- Selskaberne vil formodentlig på grund af rejserestriktioner have svært ved at få gennemført allerede planlagte aktiviteter i sommeren 2020, forklarede Vittus Qujaukitsoq på samrådet.

20 millioner kroner ekstra fra finansloven

Lempelserne stopper dog ikke der. 30. april besluttede Naalakkersuisut at give mineselskaberne yderligere to hjælpende hænder.

Hvert kvartal opkræver Naalakkersuisut betaling for forskellige myndigheders behandling af mineprojekter, men her har Departementet for Råstoffer valgt at udskyde al betaling til efteråret 2021.

Det betyder, at Vittus Qujaukitsoq er nødt til at bede Finansudvalget om 20 millioner kroner ekstra fra finansloven for at få tingene til at løbe rundt.

Den sidste hjælpende hånd fra Naalakkersuisut frigiver 25 millioner kroner ekstra til mineindustrien.

Det sker ved at frigive halvdelen af det beløb, som nogle selskaber har lagt i depositum til at genoprette miljøet, efter at minen lukker igen.

Det vil frigive 25 millioner kroner til fem selskaber. Pengene skal dog betales tilbage inden for to år.

 

De fem selskaber, som har fået halvdelen af deres depositum tilbage.

 

London Mining og Nalunaq har også lagt et depositum, men de to selskaber kan ikke få halvdelen af beløbet tilbage, fordi selskabernes depositum allerede er bundet op på konkrete miljøprojekter.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt