Corona-lukning: Her er kommuners plan for hjemmeundervisning

Klasselokalet bliver skiftet ud med en iPad og aflevering af lektier sker online, når skolerne holder lukket i to uger fra og med på mandag.
skole ipad
En stor del af undervisning i folkeskolen bliver med skole-ipads fra næste uge. Foto © : Noah Mølgaard
Skrevet af Noah Mølgaard
18. marts 2020 06:25

Når klokken ringer ud i landets skoler fredag eftermiddag, vil døren til skolebygningen være lukket og låst i 14 dage.

Det er blevet besluttet tirsdag. Landslægen har ellers afslået at lukke skolerne på grund af frygt for coronasmitte, men politikerne har krævet, at det skulle ske.

Det fortalte formanden for Naalakkersuisut på et pressemøde i går tirsdag. 

Derfor bliver der nu brug for kommunernes nødplan. Der bliver også iværksat nødpasning i skoler for forældre, der ikke kan få passet deres børn på anden vis i Kommuneqarfik Sermersooq.

LÆS OGSÅ Coronafrygt: Skoler lukker og flytrafik stopper fra fredag

Atuarfik Hans Lynge i Nuuk skrev forleden på skolens forældreintra, at lærere allerede er i gang med planlægning af undervisning i tilfælde af lukning af skoler. Skoleledelsen understreger også, at skolen vil opfylde sin undervisningspligt ved eventuel midlertidig skolelukning.

Og skolelukninger bliver altså en realitet fra mandag, og det bakker samtlige politiske partier bakker op om.

Qeqqata Kommunia er også klar til hjemmeundervisning.

- Skoler vil udføre undervisningen online ved eventuel lukning af skoler. Qeqqata Kommunia har indført wifi i elevernes hjem og har allerede flere muligheder for undervisning ved hjælp af iPads, siger uddannelsesdirektør i Qeqqata Kommunia Annga Lynge til KNR mandag eftermiddag inden den officielle melding om lukning af skoler. 

Annga Lynge tilføjer, at skoler i Qeqqata Kommunia vil følge den nuværende årsplan for undervisningen, selvom undervisningen skulle flyttes til elevernes hjem.

Avannaata Kommunia

Avannaata Kommunia forbereder sig også på skolelukning.

- Skolerne i Ilulissat Atuarfik Mathias Storch og Atuarfik Jørgen Brønlund har kørt med skole-iPads et års tid nu. Der er derfor planlægning i gang til en periode med digitalundervisning, siger borgmester i Avannaata Kommunia Palle Jerimiassen til KNR.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand: Vrede forældre ringer med coronabekymringer

- Men der er ingen skole-iPads i Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq. Det giver begrænsninger for fjernundervisning, men vi er gang med at undersøge forskellige muligheder. Jeg vil også understrege, at hjemmeundervisning ikke må blive en belastning for forældre, siger Palle Jerimiassen til KNR.

En nødplan for Kommuneqarfik Sermersooq træder også i kraft nu.

- På skoleområdet etableres fjernundervisning så vidt, at det er muligt. Personalet på skolen forbereder og underviser via undervisningsportalerne fra skolen eller hjemme.

For elever som ikke har internetadgang, laves der fysisk materiale, som kan hentes på skolen efter aftale med læreren, meddeler Kommuneqarfik Sermersooq.

Ungdomsuddannelserne, som for eksempel gymnasier og universitetet, fortsætter med at undervise. 

- Det er voksne, der går på de uddannelser. Jeg er overbevist om, at voksne på uddannelser kan følge anbefalinger om renlighed og begrænse antal af personer i samme rum, siger Kim Kielsen.

 

Epidemikommissionen anbefaler: 

  • at arrangementer med mere end 100 deltagere frarådes kraftigt.
  • at rejser ud og ind af landet skal undgås. Det samme gælder indenrigstraffikken. 
  • at busserne i de større byer ikke tager flere passagerer med, end der er siddepladser til
  • at idrætshaller, svømmehaller og caféer kun skal lukke halvdelen af den mængde mennesker ind, som der egentlig er plads til. 
  • at borgere bliver hjemme indtil 14. dag efter, de er udrejst fra et af de særlige risikoområder.
  • at personer undgår at besøge sygehuse, alderdomshjem eller andre steder med særligt udsatte, hvis man er kommet hjem fra særlige risikoområder.