Corona-bremse: Ny regler kan forhindre besøg i anstalter

Det skal være muligt at forbyde besøg i anstalter og udgang for domsfældte for at bremse coronasmitte. Det er et af eksemplerne med en lovændring, som Folketinget skal behandle.
En ændring af Grønlands retsplejelov og kriminallov kan betyde, at indsatte må undvære besøg, hvis der opstår et større udbrud af coronavirus i Grønland. Foto © : KNR
26. maj 2020 06:17

Grønland har længe været helt fri for coronavirus og har nu blot et enkelt, positivt tilfælde.

Imens foreslår den danske regering at indføre regler, der kan være med til at hindre coronasmitte inden for justitsområdet i Grønland, som stadig er Danmarks ansvar.

Lovændringerne vil blandt andet betyde, at ansatte i Kriminalforsorgen får ret til at afvise besøg fra familiemedlemmer og venner til dømte i anstalterne. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut laver præcisering: Politiet skal ikke have adgang til private hjem

De indsatte kan også blive forment udgang og få forbud mod at opholde sig i fællesskab.

Det skal være med til at undgå, at coronavirus eller anden 'alment farlig sygdom', som det hedder i lovforslaget - kommer ind bag murene og spreder sig blandt de domsfældte og anstaltsbetjentene.

En mulighed er også, at grønlandske forvaringsdømte kan blive afvist at flytte mellem Herstedvester Fængsel i Danmark og Anstalten i Nuuk.

Samme regler gælder i Danmark

Folketinget har vedtaget samme regler for Danmark. Det skete, da de danske politikere i marts vedtog en lang række ændringer af den danske epidemilov.

Men reglerne gælder ikke på det danske justitsområde i Grønland. Derfor er der brug for en lovændring, hvis den også skal gælde her.

De nye regler i lovforslaget minder i høj grad om de ting, som et flertal i Inatsisartut vedtog 1. april i år med en hastelov.

LÆS OGSÅ Dato er endelig klar: 15. juni åbner Grønland igen

Her gav et flertal med Siumut, IA, Nunatta Qitornai og Demokraterne lov til, at Epidemikommissionen for eksempel kan tvinge personer til at blive undersøgt og indlagt, hvis myndighederne forventer, at de er smittede med coronavirus.

Også adgangen til offentlig transport eller offentlige møder herhjemme kan blive forbudt med Inatsisartuts hastelov for at hindre coronavirus i at sprede sig.

Den danske lovændring skal førstebehandles i Folketinget på fredag og vil blive ophævet 31. december 2021, hvis ikke Folketinget forlænger den inden.