FUTURE GREENLAND Chefredaktør ser styrket Rigsfællesskabet som nødvendighed

Politikens Bo Lidegaard talte varmt for et styrket Rigsfællesskab som et oplagt middel til at nå målet om at få flere udenlandske investeringer i Grønland.
Foto © : Martin Kunzendorf, DR
Skrevet af Peter Bye Andersen
09. maj 2015 12:01

Hvis der skal gang i økonomien, skal Grønland styrke Rigsfællesskabet og invitere flere danske virksomheder indenfor.

Kun sådan kan man vise omverdenen, at Grønland er et stabilt og interessant land at investere i, siger Dagbladet Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard.

- Når man ser på Grønland udefra, så er Grønland og Danmark nært forbundne. Derfor vil udenlandske investorer se meget på, om der er danske, private virksomheder og investorer, der går ind i Grønland. Det vil betyde meget for dem, når de vurderer, om det her er et sted, som de tør gå ind, siger han.

Læs også Politiken: Sammenligning skader Grønland

Bo Lidegaard var en de første talere til årets udgave af erhvervskonferencen Future Greenland, der sluttede torsdag.

Fra talerstolen gjorde han det klart, at han ser et styrket Rigsfællesskab som grundlaget for fremtidig vækst i Grønland. Bo Lidegaard understregede, at der var brug for justeringer i forholdet mellem Danmark og Grønland, bl.a. skal der være større gensidig respekt, ligeværdighed, anerkendelse af forskelle. Derudover skal der tales mere åbent om landenes interesser i Rigsfællesskabet.

Læs også Anda holdt møde med Karsten Dybvad fra Dansk Industri

Alligevel mener han, at det er Grønlands ansvar at signalere kraftigere til Danmark, at man vil Rigsfællesskabet og det private danske erhvervsliv, hvis man vil have fremgang og vækst til landet.

- Det at få danske partnere med ind, helt systematisk og i stor målestok, kan være en meget vigtig del af nøglen til at skabe den fremdrift. Det kan blive selvforstærkende, og være med til at øge kompetencen i den grønlandske arbejdsstyrke, siger han.

Læs også Grønland skal være førende indenfor arktisk teknologi

Bo Lidegaard foreslår også, at man opretter en udviklingsfond, hvor Danmark og Grønland sammen kan skaffe penge til investeringer her i landet. En lignende model var faktisk til diskussion i Inatsisartut i sidste uge.

- Man skal prøve at tænke i de muligheder, der kunne ligge i at knytte nye forbindelser til Danmark. En af de ting, jeg peger på, er det, der stod i koalitionsaftalen fra sidste år, og som lige er blevet debatteret, nemlig at etablere en udviklingsfond eller samarbejde mellem Danmark og Grønland, siger Bo Lidegaard.

Læs også Kielsen får vigtig viden ved Future Greenland