Cheflæge afviser samlet overblik over fejl

Sundhedsvæsnet ser ikke noget behov for se på det samlede billede af fejl de laver, men vil hellere forholde sig til fejlene enkeltvis.
Hospitalsgang på Sana Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
17. marts 2017 09:17

Der er ikke behov for at se overordnet på de såkaldt utilsigtede hændelser, der sker i sundhedsvæsenet, lyder det fra cheflæge i Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse, Anne Marie Ulrik, i en pressemeddelelse.

Her slår hun fast, at der er ikke er behov for en national database, hvor antallet af de samlede hændelser bliver registreret.

I stedet skal man arbejde med hver enkelt hændelse på lokalt plan for at sikre, at hændelserne ikke gentager sig.

- Hvilket må siges at være hovedmålet med det erfaringsmæssige - og forebyggende arbejde, siger cheflægen.

KNR kunne tidligere i denne uge fortælle, at der ikke findes et samlet overblik over antallet og typen af utilsigtede hændelser i det grønlandske sundhedsvæsen.

I Danmark har man indsamlet den type data i mange år, og hos den danske patientforening er man ellers glade for at have sådan et system. Det giver nemlig mulighed for at se hvilke fejl, der går igen, og om der foreksempel sker særligt mange fejl, når der er overbelægning af patienter.

Ikke behov for overblik

Her i landet foretrækker sundhedsvæsnet dog at se på hver enkelt sag i stedet for at samle data, som kan tegne et mere overordnet billede.

Endeligt slår sundhedsvæsenet fast, at der er faktisk slet ikke tale om fejl, når de taler om utilsigtede hændelser. De taler i stedet om 'uhensigtsmæssigheder i den organisatoriske kontekst'.

Styrelsen for Sundhed og Forebyggelser nævner selv to eksempler på utilsigtede hændelser: Det kunne være, hvis man hælder forkert medicin op til en patient, fordi man bliver forstyrret, eller hvis man kører den forkerte patient til undersøgelse, fordi man ikke har spurgt om navn og fødselsdag på den rigtige måde.

Altså hændelser som ikke skyldes patientens sygdom, men hvor sundhedspersonalet i forbindelse med behandling og pleje utilsigtet foretager en handling, der kan skade, eller kunne have skadet patienten.