Charlotte Ludvigsen lover borgerinddragelse i sin nytårstale

Mere vækst giver flere penge til at gøre noget ved de sociale problemer i Kommuneqarfik Sermersooq. Det siger borgmester Charlotte Ludvigsen i sin første nytårstale på posten.
Charlotte Ludvigsen vil høre borgernes holdning til, hvordan vi løser vores sociale problemer,
Skrevet af Merete Lindstrøm
02. januar 2020 12:18

- Naturligvis er årsskiftet en tid, hvor man tænker frem men også en tid, hvor man tænker tilbage på året, der gik og spørger sig selv, om alt gik, som man forventede, og om man fik opnået det, man ville.

Sådan starter borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Charlotte Ludvigsen sin nytårstale.

Det er første gang, at Sermersooqs borgmester gør status over året der gik, og det er en tale med fokus på både fremgang og udfordringer. 

I sin tale fremhæver Charlotte Ludvigsen blandt andet, at kommunens økonomi er god, og at det giver mulighed for at bruge flere penge på udsatte, folkeskolen og boligbyggerier. Derudover er flere kommet i arbejde i 2019, og det glæder borgmesteren af flere grunde end den øgede skatteindtjening.

- Mange flere mennesker har fået et job og har dermed fået indhold i tilværelsen og kan føle den stolthed, der følger med at kunne forsørge sig selv. Det er måske det vigtigste for mig, siger hun. 

Boligmangel og byggeri

Et stort problem, der også har været meget fokus på i det forgangne år, er boligmangel.

I 2019 blev der taget 350 nye kommunale boliger i brug, og det er flere end nogensinde før, fortæller borgmesteren. Alligevel har kommunen stadig stor boligmangel. Blandt andet fordi der er stor befolkningstilvækst i hovedstaden. 

LÆS OGSÅ Charlotte Ludvigsen bliver ny borgmester i Sermersooq

Væksten og de mange nye byggerier betyder også, at der er udfordringer med arbejdskraft både i institutioner og i byggeriet. Og det er ifølge borgmesteren svært at løse, når der fortsat mangler boliger. Så det er et område, hvor kommunalbestyrelsen fortsat vil have stort fokus, siger hun.

En af årets allerstørste begivenheder i Kommuneqarfik Sermersooq var begyndelsen på det længe ventede lufthavnsbyggeri. Borgmesteren ser frem til at udvikle de muligheder, det bringer med sig for erhvervslivet og turisme, men hun understreger, at der ikke skal sælges ud. Der skal ikke laves masseturisme men derimod et bæredygtigt turisterhverv, der giver faste jobs og respekterer vores kultur og vores natur, siger hun.

Utilfredshed og inddragelse 

Til sidst kom borgmesteren ind på den utilfredshed, der har været blandt befolkningen med politikerne den seneste tid.

LÆS OGSÅ Demonstration mod nye afgifter: Nok er nok!

Charlotte Ludvigsen indrømmer i sin tale, at man aldrig kan gøre alle tilfredse, men hun mener, man kan lytte til alle, før man tager sin beslutning. Og netop det er med i hendes nytårsforsæt til borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq, som går ud på at skabe mere borgerinddragelse.

Jeg vil høre borgernes holdning til, hvordan vi løser vores sociale problemer, og hvordan vores byer skal udvikle sig. Jeg er sikker på, at alle borgere i Grønland har en del af løsningen på vores udfordringer, og jeg vil gerne høre jeres løsning, siger hun. 

Se og hør hele talen herunder.

Borgmesterens Nytårstale 2019