Canadiske inuitter overvejer fælles skriftsprog

I denne uge har den canadiske inuitorganisation ITK´s sprogudvalg holdt møde i Ottawa for at diskutere indførelse af et fælles skriftsprog for de canadiske inuitter.
31. marts 2014 04:53

10 sprogeksperter er medlemmer af udvalget, som blev oprettet i 2012 som en del af Inuit Tapirisat Kanatami's (ITK) uddannelsescenter.

Udvalgets opgave er at finde frem til et fælles skriftsprog. I øjeblikket er der to forskellige skriftsprog blandt inuitbefolkningen i Canada samt nogle mindre varianter.

I Labrador og det vestlige Arktis bruges der et skriftsprog med samme bogstavtyper, som bruges i størstedelen af verden, inklusive på grønlandsk. I Nunavik og Nunavut bruges til gengæld inuittegnsproget syllabics, som i sin tid blev arvet fra Cree-indianerne.

Inuit-lederen Mary Simon, der står for den nationale inuit-uddannelsesstrategi, siger til KNR, at sprogudvalget har erkendt, at der er behov for et fælles skriftsprog, så alle inuitter i Canadas arktiske egne i fremtiden kan bruge de samme uddannelsessystemer og materialer.

Udvalget vil nu konsultere relevante inuitinstitutioner flere steder i landet, og når man har deres anbefalinger samlet, vil tankerne om et fælles skriftsprog blive fremlagt ved et nationalt inuit-sprogtopmøde, der skal finde sted i efteråret 2015.