Det har taget otte år for en gruppe sprogeksperter at udvikle det nye skriftsprog.Foto: Inuit Tapiriit Kanatami

Canadiske inuit får nyt skriftsprog

Ved det seneste årsmøde i Canadas nationale organisation for inuit, ITK, bestemte de canadiske inuit at vedtage et nyt og fælles skriftsprog for alle inuit i landet.

Et stort skridt for canadiske inuitters identitet blev taget ved årsmødet for ITK - Canadas nationale organisation for inuit. Der blev nemlig vedtaget et fælles skriftsprog, der kaldes Inuktitut Qaliujaaqpait.

Det vil betyde, at alle inuit nu kan læse det samme skriftsprog, hvilket vil gøre det nemmere at kommunikere med hinanden i hele Inuit Nunangat - såvel som med inuit i Grønland og Alaska.

- Det er et afgørende skridt til at forstærke sproget Inuktut i hele Inuit Nunangat. Det er også et markant skridt for vores selvstyre, fordi de gamle skrivesystemer var skabt under kolonialismen, siger Natan Obed, der er præsident for ITK.

LÆS OGSÅ Inuit i Canada vil have samme skrivemetode

Det har taget otte år for en gruppe sprogeksperter at udvikle det nye skriftsprog. Sprogeksperterne har arbejdet intenst med en række ældre, skolelærere og andre Inuktitut-sprogeksperter.

Indtil nu har der været forskellige skriftsprog. Blandt andet det helt specielle syllabisk, der består af skrifttegn og bruges i Nunavut og Nunavik.

Det nye skriftsprog er baseret på det latinske alfabet - altså de samme bogstaver, som der bruges til at skrive moderne grønlandsk.

Charlie Watt, præsident for Makivik Korporation og Johannes Lampe, Præsident for Nunatsiavut, fremlagde forslaget officielt ved årsmødet, som enstemmigt blev vedtaget af hele ITK's bestyrelse.

- Dette nye fælles skriftsprog vil forene os inuit, fordi det er lavet for inuit af inuit, siger ITK-præsident Natan Obed.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt