Canadas første teater for oprindelige folk åbnet

En ny teaterafdeling er lige oprettet på Canadas National Teater, The National Arts Center, i Ottawa. Det er Canadas første teater for oprindelige folk.
Foto © : Pressefoto
06. maj 2019 15:21

Der findes efterhånden et imponerende antal af kunstnere, skuespillere og sangere blandt Canadas oprindelige folk, udtaler Kevin Loring, det nye teaters direktør til the Globe and Mail.

- Der er nu nok kunsterne til at vi kan skabe en hel teatersæson med oprindelige folk. Og det bliver på deres egne sprog. Og teaterforestillingerne, dansene og musikken er skrevet og udført af oprindelige folk, siger Loring.

Det er det eneste teater af den type i Canada, og det har taget mange års hårdt arbejde at få det op at stå.

Den første teatersæson fokuserer på oprindelige folks kvinder, deres styrke, skønhed og modstandskraft. Ni ud af den første sæsons elleve forestillinger er desuden skrevet af kvinder.

Skal genoplive sprog og kultur

Teateret har også som opgave at genoplive sprog og kultur, og gøre det mere velkendt blandt andre canadiere. Teaterpublikummet må blive vant til at høre andre sprog, det gør de jo allerede med opera, mener Loring.

De tre oprindelige folk-Inuit, Indianere og Métis er alle involveret.

Inuit er særligt godt repræsenteret for tre ud af de elleve forestillinger handler om inuit.

Der er to nye  forestillinger, det ene - Unikkaaqtuat - er  baseret på Inuits skabelsesmyter.

Det andet stykke - Kiinalik - handler om to kvinders rejse fra Iqaluit til Grønland for at realisere deres personlige drømme. Det helt unikke ved dette stykke er, at det ikke blot er på Inuktitut, men også på kalaallisut.

Sæsonen starter i september med den kendte inuitsanger Susan Aglukark.

I stykket Kiinalik er det Laakkuluk Williamson Bathory der medvirker, hun er halvt grønlænder, men vokset op i Canada.