Canada vil minimere tvangsfjernelser og brug af fremmede plejefamilier

Tvangsfjernelser og brug af fremmede plejefamilier skal minimeres, når det gælder oprindelige folks børn i Canada.
Foto © : KNR/Jonas Løvschall-Wedel
04. februar 2018 11:36

Det har inuit, indianer og metis-ledere og Canadas regering besluttet, for at nedbringe antallet af oprindelige folks børn, der mister deres sprog og kultur.

I denne uge mødtes lederne af de oprindelige folk i Canada med de canadiske ministre, der arbejder med sager vedrørende oprindelige folk.

Temaet for mødet var at finde en løsning på et af landets store problemer, at børn af oprindelige folk, bliver sendt til plejefamilier der mangler forståelse for børnenes kultur og sprog.

Problemet er at børn med problemer i hjemmet ofte bliver taget fra deres familier og sendt i pleje hos familier som ikke er inuit, indianer eller métis, men en hvid familie, hvor børnene tit mister deres forbindelse til deres egen kultur og sprog.

Det giver ofte langtidsproblemer for børnene.

På mødet blev ministre og ledere enige om at løsningen skal findes i lokalsamfundene og at børn ikke længere skal tages væk fra deres egne familier. Plejefamilierne skal i stedet findes inden for børnenes egne familier for eksempel hos bedsteforældrene eller andre familiemedlemmer.

Der blev også fremlagt flere andre muligheder og alle resultaterne fra mødet vil nu blive gennemgået i de forskellige provinsregeringer såvel som de oprindelige folks organisationer. Et nyt møde vil finde sted til foråret.

Omkring syv % af alle børn i Canada under syv år er enten Inuit, indianer eller métis, men over halvdelen af alle børn i familiepleje eller institutioner er fra oprindelige folks familier.