Canada og USA strides om isbjørne

Canada og USA er ikke enige om hvor mange isbjørne der er … og om de er truede eller ej.
07. marts 2010 14:02

I næste uge ved et møde om truede dyrearter vil USA prøve at få alt salg af isbjørneprodukter forbudt. Det vil Canada ikke gå med til og vil prøve at forhindre USA i at opnå et forbud. Canada er det eneste land der tillader sportsjagt på isbjørne og salg af skind og andre isbjørnedele.

En dyrerettighedsorganisation, The Humane Society International, har netop udgivet en ny rapport, meddeler den canadiske avis, Globe and Mail. Den nye rapport siger at isbjørnejagten ikke har den store økonomiske betydning, fordi den kun er vigtig for en håndfuld Inuit. Og at isbjørnejagt er et nyt fænomen, fordi det ikke er en traditionel Inuit jagt, men først begyndte efter at europæerne kom til Canadas arktiske egne.

Nunavuts miljødirektorat har reduceret antallet af isbjørne der må fanges hvert år, de næste fire år, fra 105 til 65. Og siger at jagten er vigtig for Nunavummiut.

USA vil have at al sportsjagt stopper og ønsker at de europæiske lande forbyder importen af alt fra isbjørne.

Stephen Pinksen fra Nunavuts miljødirektorat, udtaler til pressen at det ikke vil have nogen indflydelse på bestanden af isbjørne, om der er sportsjagt eller ej. Inuitjægere vil fortsat få tildelt en vis kvote og de kan så selv bestemme om de vil bruge kvoten til sportsjagt eller til deres families eget forbrug.