Cairn melder hus forbi på beredskab

Greenpeace har længe ønsket at kende hver eneste detalje i Cairn Energys beredsskab i tilfælde af et olieudslip og klantret selskabet for at nægte at udlevere planerne. Men Cairn Energy skubber nu ansvaret for hemmeligholdelsen af det fulde beredskab fra sig.
Skrevet af Mads Fisker
01. juni 2011 12:18

To aktivister sidder nu på fjerde døgn i en kapsel under boreriggen Leiv Eiriksson, og et af Greenpeaces kraftigste kritikpunkter i forbindelse med aktionen og tilstedeværelsen her i landet er, at Cairn Energy som det hedder "nægter at offentliggøre sin beredskabsplan for et eventuelt olieudslip".

- Vi efterspørger, om I venligst vil stille et eksemplar af jeres beredskabsplan i tilfælde af olieudslip til rådighed, så sikkerheden omkring jeres operation i Grønland kan blive bekræftet fra uafhængig side, lyder det på en radiomelding, som Greenpeace har offentliggjort, fra organisationens skib Esperanza til Cairn Energys borerig Leiv Eiriksson forleden.

Og spørgsmålet om de ikke offentliggjorte, detaljerede beredskabsplaner, som olieselskabet har fået godkendt af Selvstyret, har i det hele taget fyldt meget i Greenpeaces argumentation.

- Den grønlandske befolkning skal gøre krav på at vide, hvad Cairn Energy har til at modbevise den britiske regerings analyse, skrev organisationen op mod den igangværende aktion, efter embedsmænd i en mail til den engelske klima- og energiminister ifølge Greenpeace gav udtryk for, at det er tæt på umuligt at rydde op efter et større udslip i arktiske have.

Men Cairn Energy kan ikke give hverken befolkningen eller Greenpeace mere end sit ord på, at der efter selskabets opfattelse er grund til at være tryg ved deres beredskab i tilfælde af en sådan potentiel katastrofe.

- Det er ikke op til os; det er et spørgsmål for de grønlandske myndigheder, som står med beslutningen om, hvorvidt de planer skal offentliggøres eller ej, siger juridisk og kommerciel direktør i Cairn Energy, Simon Thomson.

I aftenens radioavis giver Råstofdirektoratets direktør sin forklaring på, hvorfor man har valgt, at offentligheden ikke kan få olieselskabets detaljerede beredskabsplaner i tilfælde af blandt andet et udslip, at se.