Børn bliver hurtigere afhørt om seksuelle overgreb

Grønlands Politi er på et år blevet markant hurtigere til at få afhørt børn, der muligvis har været udsat for et seksuelt overgreb. Det skyldes især efteruddannelse af flere betjente.
Grønlands Politi har fået uddannet flere betjente til at håndtere sager om seksuelle overgreb på børn og unge.
14. januar 2020 06:01

Siden starten af 2019 har sager om overgreb mod børn og unge været den absolutte førsteprioritet hos Grønlands Politi.

Og det kan nu aflæses positivt i en opgørelse over behandlingstider hos ordensmagten i sager om seksuelle overgreb mod mindreårige. Det fremgår af en rapport, som KNR har fra Justitsministeriet i Danmark.

Fælles indsats mod overgreb på børn og unge i Grønland

  • Den danske regering afsatte i september 2019 5,3 mio. kr. som et tilskud til akut støtte til Grønland til at styrke indsatsen for udsatte børn og unge
  • I november 2019 afsatte et flertal i Folketinget yderligere 80 mio. kroner i årene 2020-2023 til at understøtte arbejde
  • Naalakkersuisut har i finansloven 2020 afsat 7,5 mio. kr. årligt til arbejdet med udsatte børn og unge
  • Grønlands Selvstyre og danske myndigheder, primært Socialstyrelsen, samarbejder for at styrke indsatsen på børn og unge-området i Grønland
  • Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og på Færøerne

Rapporten kortlægger den foreløbige fælles indsats mellem Grønland og Danmark i hjælpen til udsatte børn og unge i Grønland.

LÆS OGSÅ Traumebehandling skal hjælpe grønlandske børn

Og den viser, at sagsbehandlingstiden hos Grønlands Politi - målt fra en person anmelder et overgreb på et barn under 15 år, og til barnet bliver videoafhørt - er faldet fra 106,7 dage, målt i de første fem måneder af 2018, til i gennemsnit 64,5 dage i 2019.

Det er et fald i sagsbehandlingstiden på 42 dage fra 2018 til 2019.

Efteruddannelse og særlige afhøringsrum

Bag de kortere sagsbehandlinger er flere initiativer:

I alt råder Grønlands Politi i dag over 15 politiassistenter, som er uddannede til at videoafhøre børn om seksuelle overgreb, mens yderligere to betjente forventes uddannet i 2020. Desuden har 24 politiassistenter gennemgået uddannelsen "overgreb mod børn".

En politikommissær er desuden blevet udpeget til at koordinere og overvåge videoafhøringerne i hele landet.

Derudover har politiet fået 17 kufferter , som indeholder ting, der kan være med til berolige barnet under afhøringen. Det kan for eksempel være bamser og tegnesæt til de yngste børn.

LÆS OGSÅ Folketinget vedtager aftale om 80 millioner kroner til grønlandske børn

Men uddannede betjente gør det ikke alene. Ordensmagten arbejder nemlig på at finde og indrette særlige afhøringsrum til børn. Det sker sammen med Selvstyret, kommunerne og Justitsministeriet i Danmark, hvoraf nogle af afhøringsrummene formentlig bliver på landets familiecentre, fremgår det af rapporten.

Den kortere sagsbehandlingstid glæder den danske justitsminister, Nick Hækkerup (S).

- Der er taget en række gode initiativer, der har styrket politiets indsats på området, siger han.

LÆS OGSÅ Socialrådgiverformand har læst ny håndbog om overgreb: Forældre kan også lære af den

Endelig har Grønlands Politi siden oktober 2019 haft en særlig telefonlinje, hvor myndigheder og fagpersoner kan få råd og vejledning, hvis de har mistanke om et seksuelt overgreb mod et barn.

Ifølge rapporten fra Justitsministeriet modtager politiet modtager dagligt flere opkald på telefonen.