- Problemer opstår når, mørketiden kommer. Det kan koste livet, når man sejler til handlestedet i Innaarsuit. Vi har under alle omstændigheder brug for en butik i Naajaat nu, siger Karl Petersen, der er medlem af begdybestyrelsen i Naajaat og Innaarsuit. Selv bor han i Aappilattoq.Foto: KNR

Bygder raser: Det er livstruende at sejle til handelssted i mørketid

Hvis naalakkersuisut ikke kan etablere butikker, må der komme noget andet, mener bygdebestyrrelser.

Det er livstruende at sejle til handelstedet i mørketid.

Det siger et medlem af bygdebestyrelsen, efter at naalakkersuisut har meddelt, at der ikke bliver afsat penge til, at Qeqertat ved Qaanaaq, Naajaat og Nutaarmiut ved Upernavik kan få en butik næste år.

- Problemer opstår når, mørketiden kommer. Det kan koste livet, når man sejler til handlestedet i Innaarsuit. Vi har under alle omstændigheder brug for en butik i Naajaat nu, siger Karl Petersen, der er medlem af begdybestyrelsen i Naajaat og Innaarsuit. Selv bor han i Aappilattoq.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Nunaqarfinni pingasuni nutaanik pisiniarfiliortoqassanngitsoq

Også Regine Bidstrup, der er medlem af bygdebestyrelsen i Tasiusaq og kommunalbestyrelsesmedlem i Avannaata kommunea er utilfreds.

- Det handler ikke kun om dagligvarer, det gælder også for fragt/post.

- Eksempel hvis vi skal hente vores post eller fragt, må vi først sejle til en anden bygd. Hvis vi får vores egen butik, kan vi undgå at gøre det i fremtiden, siger Regine Bidstrup, der bor i Tasiusaq. 

Naalakkersuisut har for nylig meddelt, at hverken Qeqertat ved Qaanaaq, Naajaat eller Nutaarmiut ved Upernavik får en butik næste år.

Det blev ellers i 2016 indgået en såkaldt hensigtserklæring mellem naalakkersuisut og dagligvarekoncernen KNI om, at butikkerne skal etableres.

Men der er kommet noget i vejen

Den økonomiske situation, der er afledt Covid-19-pandemien, er den seneste årsag til, at Naakakkersuisut ikke kan afsende penge til butikkerne.

Karl Petersen påpeger, at naalakkersuisut flere gange har udskudt projektet.

- Naalakkersuisoq har selv kontaktet os i 2017 og fortalt, at der bliver lavet en butik i Naajaat. Det er uacceptabelt, at vi bliver behandlet sådan hvert år.

Men nu er planen med at etablere butikker er sat til side, tidligst indtil at der laves en finansforslag til næste år.

Og den beslutning bør give andre muligheder, vurderer Regine Bidstrup.

- Hvis vi ikke kan få en butik til næste år, så bør naalakkersuisut sende dagligvarer hertil. Altså varer, som vi har brug for til daglig, som for eksempel madvarer, siger Regine Bidstrup.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt