Budgetændringer i 2020 sender landets finanser i minus

Coronakrisen var hård ved landets budgetter sidste år. En opdateret gennemgang for 2020 viser et foreløbigt minus på over 450 millioner kroner for landskassen.
I stedet for et overskud på 49,6 millioner kroner viser budgettet et underskud på samlet 455,2 millioner kroner. Foto © : KNR
29. april 2021 16:21

Da landets politikere i 2019 lagde budgettet for sidste år, var der formentligt ingen, der havde set covid-19 pandemien komme.

Det bærer det opdaterede budget for 2020 da også præg af. I 2019 budgetterede Naalakkersuisut med et overskud på landets finanser på 49,6 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Qujaukitsoq om forlængede hjælpepakker: Corona bliver ikke bedre foreløbig

Men indførslen af blandt andet hjælpepakker til landets erhvervsliv og landets lønmodtagere rykker markant til det oprindelige budget. I stedet for et overskud på 49,6 millioner kroner viser budgettet et underskud på samlet 455,2 millioner kroner på DA-budgettet, der landskassens økonomi fraregnet udlån.

- Forværringen følger blandt andet af godkendelsen af tillægsbevillinger med hjælpepakker til lønmodtagere og erhvervslivet på baggrund af COVID-19, står der i forelæggelsesnotatet til Tillægsbevillingsloven for 2020.

Ikke et endeligt resultat

Det er vigtigt at understrege, at Tillægsbevillingsloven er en mellemregning mod det endelige regnskab for 2020. Det endelige regnskab er dog først klar i slutningen af i år.

- De egentlige regnskabstal for 2020 vil fremgå af landskassens regnskab for 2020, står der videre i forelæggelsesnotatet.

LÆS OGSÅ GE om corona-hjælpepakker: De skal hurtigt kunne aktiveres igen

Det vil sige, at man ikke kan konkludere, at landets finanser i 2020 endte på et underskud på 455,2 millioner kroner.

For selvom politikerne har budgetteret med, at hjælpepakken til erhvervslivet ville koste 150 millioner kroner, så kan det være, at erhvervslivet ikke søgte om så meget hjælp.

Ventede bedre resultat

I forbindelse med finansloven for 2021 fortalte daværende naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), at coronakrisen ikke havde været nær så dyr for samfundet, som frygtet. Det bidrog med knap 70 millioner kroner, som man ellers ikke havde forventet.

LÆS OGSÅ Koalitionen indgår snæver finanslovsaftale

De knap 70 millioner kroner fremgår for eksempel ikke i det budgetterede regnskab, som tillægsbevillingsloven er.

Tillægsbevillingsloven skal førstebehandles af Inatsisartut på mandag i næste uge og 2 og 3 behandles om fredagen.