Brugsen satser på grønlandsk oksekød

Kalaallit Nunaanni Brugseni har indgået en aftale med to kvægavlere i Sydgrønland, der skal forsyne butikkerne med fersk oksekød.
Skrevet af Louise M. Kleemann
06. september 2011 16:14

- Vi har igennem de sidste år banet vejen for, at gøre det nemmere for avlerne i Sydgrønland at forsyne forbrugerne med grønt og planter, der er dyrket her i landet. Nu har vi indgået en aftale med to kvægavlere i Narsaq og Qanisartuut ved Qaqortoq. De vil med tiden forsyne butikkerne i de byer, hvor vi har Brugseni med slagtet fersk oksekød, siger underdirektør Susanne Christensen i en pressemeddelelse.

Avlerne Sofus Frederiksen og Niels Lund er glade for, at de har indgået en aftale med KNB, der blandt andet giver dem mulighed for at øge deres besætning af kvæg.

- Vi er oprindelig fåreavlere. Men jeg har dog en drøm på sigt om, at gøre kvægavlen til mit hovederhverv, siger Sofus Frederiksen fra Narsaq.

Realiseringen er kommet tættere på, hvor han nu har 64 kvæg af Dexterracen - en særlig hårdfør og nøjsom kvægrace, der trives i Sydgrønland.

Kødet fra kvæget er mindre fedt end kødet fra andre racer af europæisk oksekød og har fint fiber og en god smag. Det er oksekød, der er populært i disse år med fedtfattig kost.

Fåreavler Niels Lund har haft kvæg de sidste par år og han glæder sig over, at være med til at forsyne Brugseni med oksekød.

- Der drejer sig om at blive mere selvforsynende med kød her i landet. Med både lammekød og oksekød er vi med til at importen af kød falder, siger han.

Sofus Frederiksen solgte seks nyslagtede kvæg til KNB første gang sidste år. Det hele blev nærmest revet væk i Brugseni Nuuk, der fik det solgt oksekødet på to dage, oplyser KNB.