Brud på telemonopolet

Med en ny afgørelse fra Telestyrelsen i hånden kan udbydere af internet i Nuuk-området nu forsøge at tage kampen op mod Tele Greenland. I skrivende stund har Nuuk Skynet A/S og INU:IT vist interesse for at udbyde internet, i første omgang til borgerne i Nuuk.

I over et år har Nuuk Skynet A/S og Tele Greenland været uenige i, hvor meget det skulle koste Nuuk Skynet A/S at få adgang til Tele Greenlands infrastruktur. Nu har Telestyrelsen fastsat prisen, og borgerne kan nu se frem til fri konkurrence og deraf følgende muligheder.

-Som det er vores pligt, har vi nu fastsat en pris for samtrafik. Vi er glade for, at vi har fået fri konkurrence på markedet i Grønland. Det vil gavne kunderne, i første omgang her i Nuuk, men på længere sigt også kunderne over hele landet. Den pris, vi har fastsat, glæder for en forholdsvis stor forbindelse, men hvis udbyderne ønsker enten en større eller mindre forbindelse, så finder vi også ud af en pris på det, fastslår Nicolai Odgaard Jensen, der er styrelseschef i Telestyrelsen

I første omgang gælder Telestyrelsens afgørelse i tre år, derefter vil tingene blive evalueret endnu en gang. Her og nu er det prisen på 244.631 kr. pr. måned for en 50 mbit global IP-transit på Committed Bandwidth vilkår, udbyderne har at forholde sig til.

-Efter de tre år håber vi på, at Tele Greenland og de andre aktørere på markedet selv kan blive enige om en pris på samtrafik, men hvis ikke de kan det, så må vi gå ind og fastsætte en pris, som vi har gjort det denne gang. Endemålet må være, at der bliver brugt så meget af den eksisterende forbindelse som muligt. Der er tændt for en 10 gigabytes forbindelse i øjeblikket, og i hele Grønland er der kun brug for 350 megabites som det ser ud i øjeblikket, altså er der meget god plads til den øgede trafik, mener Nicolai Odgaard Jensen.

Det kan dog fint lade sig gøre at få en større forbindelse end de 10 Gigabytes, der i øjeblikket er åbnet for. Hvis man ønsker at fordoble båndbredden, så koster det i omegnen af 500.000 euro, så det vil ikke være en investering, der ville vælte budgettet hos Tele Greenland.

-Kapacitetsmæssigt er der absolut intet, der forhindrer, at man laver flat-rate aftaler også her i Grønland. Vi har i prisfastsættelsen lagt forskellige parametre ind, når det gælder forbruget. Selv med dem vil vi kun nå op på mellem 9 og 10 % forbrug af den eksisterende bredde. Det vil også være en glimrende forretning for udbyderne at lave større og hurtigere forbindelser, så det kan være en af de ting, der sker efter at Tele Greenlands monopol er blevet brudt, siger Nicolai Odgaard Jensen til knr.gl.

Læs Telestyrelsens afgørelse herunder.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt