Britisk ambassadør gæstede Grønland: Handel mellem vores lande er vigtig 

Grønlandsk eksport af rejer og torsk til det britiske marked er vigtig for Storbritannien, fastslår landets ambassadør. En egentlig handelsaftale mellem landene, er dog ikke lige om hjørnet. 
Den britiske ambassadør i Danmark, Emma Hopkins, var i denne uge i Grønland på sit første officielle besøg.
Skrevet af Anders Dall
26. september 2021 11:23

- Det er først og fremmest et besøg, der skal gøre os klogere på, hvordan vores fremtidige samarbejde med Grønland skal se ud, og hvilke områder, der er særligt vigtige.

Sådan siger den britiske ambassadør i Danmark, Emma Hopkins. I denne uge var hun på sit første oficielle besøg i Nuuk. Her mødtes hun blandt andet med flere ministre fra naalakkersuisut, repræsentanter fra erhvervslivet og forskningsmiljøet.

Storbritannien er vært for klimatopmødet COP26 i november, og derfor lagde ambassadøren ikke skjul på at klimaforandringer er et af de oplagte områder, hvor hun ser er samarbejde med Grønland. Handel er et andet område. 

Behov for ny handelsaftale

For selv om Storbritannien efter sit exit fra EU har indført midlertidige toldfrie kvoter på bestemte grønlandske torske- og rejeprodukter, er der kun lavet en ordning for 2021. 

LÆS OGSÅ Briterne udskyder told på fisk fra Grønland 

- Vi sætter stor pris på den handel, der foregår mellem vores to lande, og den består hovedsageligt at Grønlands eksport af fisk til Storbritannien. Det britiske folk elsker at spise rejer og er meget glade for "fish and chips". Den eksport er vigtig for det britiske marked, siger Emma Hopkins.

Handel mellem Grønland og Storbritannien

 

Mellem 10 og 15 procent af Grønlandsk eksport går til Storbritannien.

 

Det er særligt kogte, pillede rejer og torsk

 

Fra og med starten af 2021 og året ud har Storbritannien indført midlertidige toldfrie kvoter på bestemte grønlandske torske- og rejeprodukter.

 

Kilde: Naalakkersuisuts forslag til Finanslov 2022  

- Vi er med på, at Storbritanniens exit fra EU har ændret markedet. Vi er er her for at snakke med Polar Seafood og Royal Greenland for at få en bedre forståelse for, hvad konskevenserne har været, så vi kan tage den information med hjem og bruge i forhold til vores fremtide samarbejde om handel, sagde hun onsdag til KNR.

Foreløbige forhandlinger 

Ifølge Naalakkersuisuts forslag til en finanslov for 2022 fremgår det, at der er forhandlinger i gang med Storbritannien om at indgå en handelsaftale. 

Grønland har afleveret et aftaleudkast i november sidste år, og i juni i år er den britiske regering gået i gang med sætte en formel forhandlingsproces i gang for at lave en handelsaftale med Grønland.

Det er dog stadig så tidligt i forløbet, at Emma Hopkins ikke kan sige noget om, hvornår en mulig aftale er på plads.

- Jeg kan ikke give nogen indikationer lige nu. Men jeg kan sige på vegne af den britiske regering, at der er en følelse af, at forholdet til Grønland er vigtigt, og at vi ønsker at udvikle det.