Bredt flertal bag finanslovsaftale

Fem ud af syv partier står bag finanslovsaftalen, som blev præsenteret fredag formiddag.
Foto © : KNR / Foto: Merete Lindstrøm
Skrevet af Thomas Munk Veirum
23. november 2018 14:59

Der var propfyldt i mødelokalet i departementet for finanser fredag formiddag. Repræsentanter fra de fem partier Siumut, Atassut, Nunatta Qitornai, Demokraterne og Inuit Ataqatigiit var nemlig samlet for at underskrive en aftale om næste års finanslov.

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq,(NQ) lagde ud med at præsentere hovedpunkterne i aftalen, og de overordnede tal er, at aftalen betyder at overskud på næste års budget på 7,2 millioner kroner og samlet over de næste fire år giver aftalen et overskud på 21,2 millioner kroner.

I aftalen er de fem partier enige om at slanke den offentlige sektor i de kommende år. Det offentlige skal være mere effektivt lyder det. 

Effektiviseringer og besparelser for 320 millioner over fire år

Konkret betyder det, at partierne vil spare på Selstyrets bloktilskud til kommunerne samt på Selvstyrets administration og drift. Samlet set bliver der tale om effektiviseringer og besparelser på 320 millioner kroner over de næste fire år.

Vil det ikke resultere i en dårligere service til borgerne?

-  Det er er en forudsætning, at det ikke skal ramme på kvaliteten og at det ikke skal ramme på den borgernære service, så der er nogle forudsætninger. Vi kommer til at kigge på driftsomkostninger og de fysiske rammer, hvormed vi driver det offentlige, siger Vittus Qujaukitsoq.

Selskabsskatten skal sænkes og barselsorlov forbedres

Overskuddet på finansloven skal sikre, at der på et senere tidspunkt kan hjemtages ansvarsområder fra Danmark, selskabsskatten skal sænkes markant og barselsorloven skal forbedres. 

Udover erklæringen om at slanke den offentlige sektor, så rummer forslaget også nogle udgifter til nye tiltag.

Det drejer sig blandt andet om, at der afsættes der to millioner kroner til en Fiskerikommission, som koalitionspartierne blev enige med Demokraterne om, da partiet trådte til som støtteparti.

På det sociale område afsætter partierne i forbindelse med finanslovsaftalen i alt 43 millioner kroner over de næste fire år.

Der afsættes også penge til en ældretalsmand og Handicaptalsmandens bevillinger øges med én million kroner.

Du kan se finanslovsaftalen her.

Nedenstående skema viser de økonomiske konsekvenser af finanslovsaftalen mellem Siumut, Atassut, Nunatta Qitornai, Inuit Ataqatigiit og Demokraterne. Kilde: Aftale om finanslov for 2019