Borgmester: Vi har sendt både til bølgeramte Naajaat

Efter at høje bølger ramte Naajaat natten til torsdag, har Avannaata Kommunia ydet akut hjælp til bygden. Kommunen siger, at der er styr på situationen, lyder det fra Kim Kielsen.
Flere joller blev ødelagt, da høje bølger skyllede op over land. Foto © : Hans Olsvig
21. december 2019 13:10

Avannaata Kommunia har ydet akut hjælp til Naajaat, der natten til torsdag blev ramt af store, ødelæggende bølger.

To både er sendt afsted, fortæller borgmester Palle Jerimiassen fra Siumut.

- Vores beredskab har været med lige fra, at katastrofen skete om natten, siger han.

LÆS OGSÅ Store bølger i Naajaat i nat: Det var hårdt at se på

Blandt andet har brandfolk været i bygden for at se nærmere på de skader, som bølgerne har forvoldt.

- Udover det har vi ydet akut hjælp til bygden, hvor vi i dag har lejet to både, som transporterer folk frem og tilbage, når de skal på indkøb, siger Palle Jerimiassen.

Borgerne i bygden, der ligger cirka 40 kilometer nordøst for Upernavik, har til KNR fortalt, at bølgerne har beskadiget seks til syv joller, da de væltede ind over land lidt over midnat natten til torsdag.

Kort om bygden Naajaat

* Naajaat ligger på en lille ø af samme navn cirka 40 kilometer nordøst for Upernavik.

* Der bor 57 borgere fordelt på cirka 20 fritliggende huse.

* Det primære erhverv i Naajaat er fiskeri efter hellefisk, som beskæftiger hovedparten af indbyggerne.

Seks til syv joller er ødelagt

Joller er helt centrale for hverdagen i bygden, da borgerne blandt andet bruger dem til at handle i nabobygden. Kommunen er også ved at finde ud af, hvorvidt den skal sende endnu en båd til Naajaat.

LÆS OGSÅ Høje bølger i Naajaat: Hel fangerfamilie har mistet joller

Torsdag fortalte fisker og fanger Jørgen Petersen, der bor i bygden, at han og hans tre brødre mistede deres joller under de voldsomme bølger.

Spurgt til hvad kommunen har gjort for at hjælpe dem, der ernærer sig ved at bruge deres både i dagligdagen, svarer Palle Jerimiassen:

- Vi yder den nødvendige hjælp til det daglige forbrug. Vi må sammen med Selvstyret se, hvad vi kan gøre for at hjælpe fangerne og fiskerne med hensyn til deres både. 

De både, der midlertidigt er sendt til Naajaat, kan blive der, så længe der er brug for det, forsikrer borgmesteren.

Først når forsikringsforholdene omkring bådene er klarlagt, vil kommunen undersøge, hvorvidt det er noget, kommunen skal ind over rent erstatningsmæssigt.

Kielsen: Der er ikke tale om en katastrofe

Det har ikke fredag været muligt at få formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen fra Siumut, i tale, men i en skriftlig kommentar præciserer han over for KNR, at hændelsen i Naajaat ikke bliver betegnet som en katastrofe. 

- Formandens Departement havde i går et telefonmøde med fungerende kommunaldirektør i Avannaata Kommunia. Den fungerende kommunaldirektør oplyste, at kommunen følger sagen tæt, og at kommunen har styr på situationen.

- Den fungerende kommunaldirektør oplyste desuden, at på nuværende tidspunkt har kommunen ikke behov for bistand hverken fra Naalakkersuisut eller Grønlands Selvstyre i relation til den pågældende sag, lyder det fra Kielsen.

Ifølge formandens kontor har både politiet og beredskabskommissionen være inde over sagen.