Luk værtshusene på lønningsdage - det er blandt andet ad den vej, smitten har spredt sig, siger Ane Hansen til KNR. Foto: Qeqertalik Kommunia

Borgmester i coronaramte Aasiaat: Luk værtshusene på lønningsdage og stop med at kramme

- Jeg vil sige til værtshusejerne: Luk jeres værtshuse på lønningsdagene. Det er blandt andet ad den vej, smitten har spredt sig, siger Ane Hansen til KNR. 

I Aasiaat og Qasigiannguit er der lige nu 21 personer, der er smittet med corona. 

I fredags kom det frem, at smittede har turet rundt på Aasiaats værtshuse en uge tidligere – nemlig på Nanuaraq, Nanoq og Tulugaq om aftenen fredag 23. juli og natten til lørdag 24. juli.

Derfor frygtede myndighederne flere smittede – og det viste sig at være ganske rigtigt: Der er nu dobbelt så mange smittede i kommunen som i fredags. 

Og derfor opfordrer borgmester Ane Hansen (IA) nu byens barer til at holde lukket og folk til at lade være med at kramme hinanden:

- Jeg vil sige til værtshusejerne: Luk jeres værtshuse på lønningsdagene. Det er blandt andet ad den vej, smitten har spredt sig, siger Ane Hansen til KNR. 

Delta er dominerende i Danmark

Det er den smitsomme deltavariant, der er kommet til Grønland. Den kom ind med Danmarks-flyet 6. juli og spredte sig direkte videre til Ilulissat, Sisimiut, Nuuk og senere Sydgrønland.

Det kom ikke som en overraskelse for Landslægeembedet – for deltaen har i hele juli været den dominerende coronavariant i Danmark.

- Folk er mest bange for den nye deltavariant, som er lige ankommet til Grønland, siger Ane Hansen.

LÆS OGSÅ Aasiaat: En smittet person har været på værtshuse sidste weekend

- Vi grønlændere er venlige og søde overfor hinanden, folk holder ferie og krammer hinanden, når de mødes. Og det er netop det, der vækker min uro, for vi skal huske, at deltavarianten sandsynligvis er i byen.

- Især på lønningsdagene hilser folk på hinanden på en anden måde, når de har drukket alkohol. De bliver overvenlige overfor hinanden. 

- Derfor opfordrer jeg folk til at holde afstand i stedet for at kramme og give hånd. Altså vi skal tænke os om, før vi er for tæt på og rører hinanden. Det er jo sådan, smitten spreder sig, siger Ane Hansen.

Børnehaver er stadig lukkede 

I Aasiaat er der også to vuggestuer: Kulloq og Vaava. De er begge to lukket på grund af mistanke om smitte blandt børnenes forældre. 

Alle medarbejdere er sendt hjem, og forældrene har været i karantæne.  

Kulloq er lukket midlertidigt indtil 10. august. 
 

Kommentarer

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede 89  
Nye smittede i dag 8  
Førstegangsvaccinerede 40.788  
Andengangsvaccinerede 35.472  
Smittede 441  
Indlagte 0  
I respirator 0  
Døde 0  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
16. september 12:51
 

Forebyg smitte mod coronavirus