- En renovering for 25 millioner kroner er kun nok til lappeløsninger, siger Ane Hansen.Foto: Qeqertalik Kommunia

Borgmester efterlyser flere penge til renovering af havne: 25 millioner er kun en lappeløsning

Ane Hansen mener, at de 25 millioner kroner, der er afsat til at renovere alle havne i landet, langt fra er nok.

Renoveringsefterslæbet for alle havnene i landet er på 270 millioner kroner. En af de havne, der trænger til en kærlig hånd, er i Aasiaat - og den alene har et renoveringsefterslæb på 45 millioner kroner ifølge Selvstyret. 

Men Naalakkersuisut har planer om at budgettere med 25 millioner kroner til renovering af alle landets havne. Og dét er for lidt, mener borgmesteren i Kommune Qeqertalik, der har et ønske om at gøre havnen i Aasiaat bedre.

- Renoveringen kan ikke udsættes igen. En renovering for 25 millioner kroner er kun nok til lappeløsninger, siger Ane Hansen (IA) til KNR.

LÆS OGSÅ Umiarsualivinnut amigaatit  270 koruunit milliuunit

Der er travlhed på havnen i Aasiaat året rundt. Den er et knudepunkt for godstransporten mod nord, men den har også en vigtig rolle, når det gælder indhandling af fisk. Ud over det er havnen også dyb. 

Borgmesteren mener derfor, at der altid vil være travlhed på havnen, og at det vil give gode erhvervsmuligheder i Aasiaat.

Borgmester: Lappeløsninger

Derfor foreslår hun, at havnen omdannes til et aktieselskab.

For på den måde kan det, som borgmesteren kalder for "lappeløsninger", undgås, og havnen blive renoveret ordentligt, mener hun.

Hvis haven omdannes til et aktieselskab, vil den kunne renoveres hurtigere, og på den måde skal pengene kun bruges til havnen i Aasiaat.

Det er selvstyret som ejer havnene, mens driften af dem varetages af forskellige. Havnene i Nuuk administreres af SIKUKI, mens Royal Arctic Line driver de fleste andre havne.

Naalakkersuisoq: Mangler en officiel henvendelse

I følge naalakkersuisoq for infrastruktur har Naalakkersuisut endnu ikke fået en officiel henvendelse fra borgmesteren om ønsket. Han opfordrer dog borgmesteren til at gøre det officielt.

- Hvis de vil gøre havnen til et aktieselskab, så er de velkomne til det, og vi vil gerne være med til at undersøge mulighederne, siger Erik Jensen (S).

Hvis partierne ønsker at forhøje det beløb, der er afsat til renovering af havnene, kan de tage det op til finanslovsforhandlingerne, siger naalakkersuisoq for infrastruktur.

Havnen i Ilulissat ligger nummer to på listen over de havne, der vil kræve flest penge at renovere. Her skal der renoveres for 41 millioner kroner.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl