Borgerrettighedsgruppe for oprindelige folk i Rusland lukket ned

En næsten 20 år gammel borgerrettighedsgruppe for oprindelige folk i Rusland er blevet lukket ned af en russisk byret.
- Arktis og dets ressourcer betyder meget for russisk erhverv og deres profit. Derfor ser virksomheder på oprindelige minoriteter som en barriere for deres aktiviteter siger direktøren for rettighedsgruppen, Rodion Sulyandziga, til et russisk medie. Foto © : Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
11. november 2019 16:18

Det er Moskvas byret, der har besluttet at opløse gruppen.

Kritikkere af beslutningen ser det som en hævnaktion fra russiske myndigheder mod rettighedsgruppen for deres aktiviteter. Det skriver det russiske nyhedsmedie, The Moscow Times.

Det russiske justitsministerium havde bedt retten om at lukke gruppen ned, for adskillige overtrædelser af landets lovgivning for ikke-statslig organisationer, altså organisationer som ikke direkte styres af staten.

Gruppen, som hedder Center for Support of Indigenous Peoples of the North / Russian Indigenous Training Center, blev sortlistet af de russiske myndigheder i 2015, som en ”udenlandsk agent”.

Oprindelige minoriteter anses som en barriere

Gruppen blev grundlagt i 2001 med henblik på at yde bistand til befolkningen i den nordlige del af Rusland, Sibirien og Fjernøsten.

- Arktis og dets ressourcer betyder meget for russisk erhverv og deres profit. Derfor ser virksomheder på oprindelige minoriteter som en barriere for deres aktiviteter siger direktøren for rettighedsgruppen, Rodion Sulyandziga, til et russisk medie, hvor han uddyber.

- Vi har beskyttet disse folks rettigheder i ret lang tid. Vi har adgang til føderale og internationale platforme, hvor vi åbent taler om krænkelser, tilføjede han.

Byrettens afgørelse kommer mindre end en uge efter, at Ruslands højesteret beordrede at opløse en aktivistisk borgerrettighedsgruppe for veteraner.