IlulissatFoto: FLICKR/Kate Bum

Qulaarpaa Borgere vrager Ilulissat

Hvis Qaasuitsup Kommunia skal deles, så er der nogle byer, som ikke ønsker at være i samme kommune som Ilulissat. Ilulissat bliver kritiseret for at være for altdominerende. Sådan lyder det fra lokale borgere, som KNR har talt med.

- At blive styret fra Ilulissat har vist sig at være alt for besværligt, derfor ser jeg helst at Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq går sammen, hvis en kommunedeling bliver aktuel, siger borger i Upernavik, Arnaq Jørgensen.

Det samme mener en anden borger i Upernavik:

- Vi nordgrønlændere ønsker en fair behandling af de folkevalgte. Vi lever i et demokrati, og hvis vi ikke får det, og vi ikke bliver hørt fra politikernes side, også selvom vi måtte have været med til at stemme, så er det noget der rammer ens stolthed, og det er en dyr pris at betale. Derfor ønsker vi borgere, at Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq går sammen i en kommune, fortæller borger i Upernavik, Aqqaluk Heilmann.

Og den holdning er de ikke ene om. Heller ikke Uummannaq-borgerne ønsker at dele kommune med Ilulissat. 

- Kommunalbestyrelsen ønsker at dele kommunen fra Ilulissat til Qaanaaq i nord, det er ikke en holdning vi deler her i Uummannaq. Vi ser helst at Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq går sammen i en kommune.  Det vil betyde, at borgere i yderområderne, som ikke ønsker at deltage i den voldsomme udvikling, ikke længere kun er tilskuere til udviklingen, men gør hverdagen bedre udfra egne ønsker. Det er vigtigt at gøre op med at borgerne føler sig tilsidesat, som de gør nu, siger Iisaakassak Hammond oqarpoq.

Læs også Qulaarpaa Qaasuitsup snupper regningen

Og selvom borgerne i Kangaatsiaq ikke skal dele kommune med Ilulissat, kan de forstå de frustrationer som borgerne i Upernavik og Uummannaq har.

- Jeg forstår dem udmærket. Efter dannelsen af Qaasuitsup Kommunia, har det været svært for os, der ikke bor i Ilulissat, for man føler at der sker stor udvikling i Ilulissat, mens der ingen udvikling er i vores byer, selvom vi er en del af kommunen, fortæller Sussi, der er borger i Kangaatsiaq, og fortsætter.

- Det er som om, at det kun er Ilulissat man vil udvikle. Vi, der bor i de mindre byer, befinder os i en stilstand, hvor vi altid kommer i bagerste række.

Læs også Qulaarpaa Politikerne bliver bedre til upopulære beslutninger

Derfor er det også kun til glæde for borgerne i Kangaatsiaq, at de ikke kommer til at dele kommune med Ilulissat.

- Jeg har det helt fint med, at vi ikke kommer til at dele kommune med Ilulissat, fordi vi skal have samme behandling indenfor samme kommune, siger Sussi.

Forslaget om en deling af Qaasuitsup Kommunia er endnu ikke blevet behandlet i Inatsisartut. Og borgerne i Kangaatsiaq har nogle krav, hvis de skulle komme til at dele kommune med Ilulissat.

- Hvis det skulle komme på tale, at vi skal dele kommune med Ilulissat, så vil vi kræve at blive sidestillet med Ilulissat, selvom vi er mindre. Vi er lige så meget værd som dem i Ilulissat, og betaler samme skat, siger Sussi.

Forslaget om en deling af Qaasuitsup Kommunia bliver førstebehandlet i Inatsisartut den 13. oktober.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl