- Ti minutter over ni fredag morgen var jeg ude af døren og begyndte at samle underskrifter. Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle gøre, men den debat i torsdags (i Inatsisartut) fik mig til at stå op og gå ud af døren, siger Stine Hammeken.Foto: Ane-Marie Petersen, KNR

Borgere vil demonstrere på tirsdag: Vi vil have valg!

En af initiativtagerne mener, at tilliden er væk efter torsdagens langstrakte debat i Inatsisartut om stenbidersagen.

Nok er nok!

Disse ord lød ved demonstrationer i november sidste år. Dengang var utilfredsheden rettet mod en lang række afgifter på sukker, cigaretter og alkohol.

På tirsdag vender ordene tilbage til gaderne i Nuuk, hvor nogle borgere denne gang vil demonstrere med et ønske om et valg.

En af initiativtagerne fortæller, at tilliden til formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen er væk efter hans involvering i stenbidersagen.

- Han har lånt sin båd ud, og så modtog han også betaling. Han skal følge loven ligesom alle andre, og det mener jeg ikke, han har gjort her, fordi båden ikke er registreret til erhvervsfiskeri, og så er der også habilitetsproblemet, siger Stine Hammeken, der er førtidspensionist og med til at arrangere demonstrationen.

Hvor stor demonstrationen bliver, har Stine Hammeken svært ved at forudse, men hun fortæller, at der er kommet støtte fra nogle på de sociale medier.

På et møde søndag aften regner hun med at få et større overblik over, hvor stor opbakning der er til demonstrationen fra kysten.

- De følger med, men jeg ved ikke, om de demonstrerer. Vi holder møde i aften 21.30 (søndag, red.), siger Stine Hammeken.

Torsdagens Inatsisartut-debat var dråben

En advokatundersøgelse bestilt af Selvstyret om forløbet med forhøjelsen af stenbiderkvoten frikender Kim Kielsen for inhabilitet.

LÆS OGSÅ Mistillid til Kim Kielsen er afværget med det mindst mulige flertal

Efterfølgende har Inatsisartuts Revisionsudvalg dog givet Kim Kielsen voldsom kritik for tilbageholdelse af oplysninger, og Sermitsiaq har afdækket, at Kim Kielsens fiskefartøj ikke er godkendt til erhvervsfiskeri.

Torsdag skulle Inatsisartut så debattere hele sagen, og det var efter den debat, at Stine Hammeken fik nok.

- Ti minutter over ni fredag morgen var jeg ude af døren og begyndte at samle underskrifter. Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle gøre, men den debat i torsdags (i Inatsisartut, red.) fik mig til at stå op og gå ud af døren, siger Stine Hammeken.

Hun fortæller, at demonstrationen vil starte på tirsdag klokken 16.15 ved statuen Amisut i centrum af Nuuk.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt