Blokade volder allerede nu kommunerne problemer

IMAK's ansættelsesblokade går allerede nu ud over kommunernes planlægning af næste skoleår. Dels er der ingen mulighed for at begynde at finde de nye lærere, man står og mangler, og dels aner man ikke, hvor mange lærere, der forlader skolerne inden det ny skoleår begynder.
21. marts 2012 06:43

Lærernes fagforening IMAK har gjort det klart, at deres ansættelsesblokade fortsætter indtil en ny overenskomst er på plads. Og da ingen ved, hvornår det sker, ved kommunerne heller ikke, hvornår de igen kan ansætte lærere på deres folkeskoler.

- Det er generende på den måde, at vi ikke kan komme i gang med vores planlægning m.h.t. at annoncere, at tale med ansøgere, fordele ansøgere og ansætte dem de forskellige steder i kommunen. Så vi står snart med et akut problem med at kunne være klar til første skoledag i august måned, siger forvaltningschef for skoler og daginstitutioner i Kommune Kujalleq, Jens Korneliussen.

Han påpeger, at det er meget uvist, præcis hvor mange lærere kommunen kommer til at mangle, også fordi lærere, der har planlagt at rejse til et job i en anden kommune, indtil videre er forhindret i det netop på grund af blokaden.

- Men jeg tror, at vi under alle omstændigheder kan komme til at mangle omkring 15 lærere i Kommune Kujalleq til skolestart, vurderer man i sydkommunen.

Og både fra Kommuneqarfik Sermersooq og Qeqqata Kommunia lyder det, at man står i nøjagtig samme situation. At planlægningen bliver forsinket, fordi man ikke aner, hvilke lærerkræfter man har til rådighed efter sommerferien.

- Situationen bliver meget slem, når vi når den 1. august, og blokaden endnu ikke er ophævet, siger fagchef for Skoleafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq, Hans Peter Broberg.

Han oplyser, at man i Kommuneqarfik Sermersooq normalt har brug for at ansætte 30-35 lærere til hvert nyt skoleår, og at det meget sandsynligt kommer til at ligge i samme størrelsesorden i år. Men heller ikke her er det præcise tal klar.

I Qeqqata Kommunia ser der p.t. ud til, at man kommer til at mangle en 4-5 lærere, anslår uddannelseschef, Axel Lund Olsen.

Men indtil blokaden stopper, kan kommunerne ikke gøre andet at have stillingsopslag klar.

- Vi har en del timelærere, som har været i systemet længe, og dem beholder vi selvfølgelig. Men vi kan ikke begynde at erstatte manglende lærere med ikke-uddannet arbejdskraft på et større plan. Og vi må heller ikke ansætte til konfliktramt arbejde. Så det giver sig selv, at vi ikke kan gøre ret meget, før blokaden bliver ophævet, udtaler forvaltningschef i Kommune Kujalleq, Jens Korneliussen.

I Qaasuitsup Kommunia er det endnu for tidligt at sige, om IMAK-blokaden vil volde kommunen problemer, lyder det fra forvaltningsdirektør, Hans Eriksen.