Blandet modtagelse af styrelseslov

Forslaget til den nye styrelseslov, som lægger op til, at bygdebestyrelserne her i landet både skal have mere magt og flere penge , får en blandet modtagelse.
02. oktober 2017 14:24

Mens man hos den kommunale sammenslutning mener, at det skal være op til kommunerne, så er man anderledes begejstret hos Kanunupe. 

- Det bliver mere attraktiv at arbejde i en bygdebestyrelse, siger Jens Kristian Therkelsen, som er formand for bygdeforeningen.

Som det er i dag er det op til kommunalbestyrelserne, hvor mange beføjelser, som bygdebestyrelserne skal have.   

- Og den formulering bruges forskelligt af kommunerne, har vi lagt mærke til fra bygdeforeningen. Og vi har videregivet vores ønsker om, at det, der gælder, skal være det samme overalt. Og vi har været meget glade for, at det nu, måske, bliver til virkelighed.

LÆS OGSÅ Ny styrelseslov skal sikre nærdemokrati

Det skal være op til kommunerne

Helt så glade er man ikke hos den kommunale sammenslutning Kanukoka, hvor man mener, at det fungerer fint nok, som det er i dag.

Ifølge Simon Simonsen er der nemlig kommuner, hvor der er et godt samarbejde mellem kommunalbestyrelsen og bygdebestyrelserne.

- og på den måde giver rigeligt med kompetencer til og ikke mindst aftaler med hvilke beløb, der skal afsættes til bygderne.

Derfor afviser formanden for Kanukoka også, at det er nødvendigt at lovgive på området.

- Det er op til de enkelte kommuner, da de selv har ret til at bestemme over deres kommune, siger Simon Simonsen.

Skal komme alle til gavn

Hos Kanunupe er man glade for, at nogle bygdebestyrelser allerede i dag har mulighed for at træffe beslutninger på en række områder.

Derfor håber Jens Kristian Therkelsen også, at det kan komme til at gælde alle bygdebestyrelser.

- Hvis denne lov bliver vedtaget vil det sikre, at dette vil gælde overalt i Grønland. Så det er vi spændte, og det er ønskeligt, at den bliver vedtaget, siger formand for Kanunupe Jens Kristian Therkelsen.

Inatsisertut skal andenbehandle forslaget til en ny styrelseslov den 19. oktober.

LÆS OGSÅ Ny lov spiller kommunerne ud mod hinanden