Blandet modtagelse af betænkning

Demokraterne jubler over Transportkommissionens anbefalinger, IA er splittede - noget er godt, noget mindre godt. Og Siumut derimod er bare overrasket over, at der ikke var nogle, nå ja, overraskelser.
Skrevet af Rune Langhoff
01. april 2011 16:12

Sådan lyder status på partigangen i Inatsisartut. Og chancerne for at opnå et bredt forlig bliver også umiddelbart vurderet ganske forskelligt.

- Jeg er hverken jublende glad eller skuffet. Jeg er mere paf over, at der ikke er nogle overraskelser med i betænkningen, siger Siumuts leder Aleqa Hammond.

- Mange af de anbefalinger, som de kommer med, er allerede blevet diskuteret af os politikere. Spørgsmålene om Kangerlussuaq, Narsarsuaq, Nuuk, Qaqortoq og Ilulissat har vi alle diskuteret, så der er ikke nogle overraskelser.

Men generelt er hun dog utilfreds med, at kommissionen har fokus på økonomi, fremfor hvordan de forskellige scenarier vil påvirke befolkningen.

- Kommissionens arbejde er baseret på, hvad der er mest lønsomt for landskassen, og ikke på hvad der er mest lønsomt for befolkningen.

Og lige netop kommissionens fokus på lønsomhed, begejstrer omvendt Demokraternes trafikpolitiske ordfører, Justus Hansen.

- Jeg er glad for, at de giver vurderinger af, hvor vores infrastruktur er rentabel, og hvor den ikke er. Det er vores politik at gå ind for rentabilitet. Betænkningen viser klart og tydeligt, at vi må skære ned, der hvor det ikke er rentabelt.

Og det er netop et sted som for eksempel lufthavnen i Kangerlussuaq.

Hos IA er Olga P. Berthelsen, der repræsenterer partiet i Infrastrukturudvalget både glad - og mindre glad.

Hun nævner eksempelvis de foreslåede lukninger af Kangerlussuaq og Narsarsuaq lufthavne, som piller, der kan blive svær at sluge.

Fra Naalakkersuisuts side er nøgleordet nu enighed. Naalakkersuisoq for trafik og infrastruktur, Jens B. Frederiksen, fastslår, at man går efter et nationalt kompromis, der favner alle partier.

Det ønsker Justus Hansen også, for det er nødvendigt, siger han, men det bliver svært.
Olga P. Berthelsen er enig.

- Jeg tror ikke, at hele Inatsisartut er klar til at tage den her slags beslutninger, fordi der er så mange følelser involveret. Det er forståeligt, for det handler om de forskellige steders overlevelse. Men jeg håber, at følelserne bliver bearbejdet, så vi kan træffe de nødvendige beslutninger.

- Det her handler ikke om IA, Siumut eller Demokraterne, det handler om samfundet og Grønlands fremtid. Det er nogle svære beslutninger, men jeg håber vi kan nå til enighed.