Ifølge lovforslaget skal den skotske regering nu udvikle et landsdækkende program, som skal sikre gratis menstruationsprodukter til alle, som har brug for dem.Foto: Scanpix

Bind og tamponer bliver gratis i Skotland

Ifølge en undersøgelse har 10 procent af pigerne i Storbritannien ikke råd til at købe bind og tamponer, og 15 procent har svært ved at få råd til det.

Bind og tamponer bliver gratis i Skotland. Skotland skal nemlig være det første land i verden med gratis menstruationsprodukter.

Det har den skotske nationalforsamling enstemmigt vedtaget ifølge BBC

Forslaget blev fremsat af Monica Lennon, som er sundhedsordfører for det skotske arbejderparti Labour.

Lennon kalder lovforslaget ”praktisk og progressivt”. 

En undersøgelse lavet af organisationen YoungScott viser, at én ud af fire af de 2.000 adspurgte piger og unge kvinder i skoler, gymnasier og universiteter havde problemer med at få adgang til menstruationsprodukter.

Ifølge undersøgelsen har 10 procent af pigerne i Storbritannien ikke råd til at købe bind og tamponer, og 15 procent har svært ved at få råd til det.

Skoler, højskoler og universiteter

Monica Lennon siger, at den store betydning ved at gøre tamponer og bind tilgængelige for alle er blevet understreget af coronaviruspandemien.

- Menstruationer stopper ikke på grund af pandemier, og arbejdet med at forbedre tilgængeligheden til helt essentielle tamponer og bind og produkter har aldrig været vigtigere, siger hun.

Ifølge lovforslaget skal den skotske regering nu udvikle et landsdækkende program, som skal sikre gratis menstruationsprodukter til alle, som har brug for dem.

Også skoler, højskoler og universiteter i landet kan tilbyde en række produkter gratis ifølge lovforslaget.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, skriver på Twitter, at hun var ”stolt" af at stemme for det banebrydende forslag.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl