Biller skyld i tomme montrer på museum

Museet i Uummannaq har stadig problemer med biller. Det er derfor fortsat uvist, hvornår museet kan åbne igen.
Der er midlertidigt lukket og tomt på museet i Uummannaq. Museet har været nødt til at frysebehandle flere genstande efter angreb fra biller. Foto © : Uummannaq Museum
Skrevet af Anders Dall
06. september 2020 11:25

- Jeg kan ikke fortælle, hvornår vi kan åbne igen. Vi håber, det bliver hurtigst muligt.

Sådan lyder det fra Carina Jeremiassen, der er museumsleder i Uummannaq. 

Den 17. juni måtte museet lukke på grund af biller, der angriber skind og lægger æg på ben og træ. De hedder amerikanske klannere og havde blandt andet ødelagt et udstoppet moskushoved. 

LÆS OGSÅ Ubudne gæster spiser moskushoved på museum

- De genstande, der er blevet ødelagt, er smidt ud. Det drejer sig om knogler og et moskushoved. Der er ikke mere end det, heldigvis. Men vi var nødt til at støvsuge alle skind og fryse dem allesammen, siger Carina Jeremiassen.

Dukker stadig op

Foto © : Uummannaq museum

Personalet på museet fandt tilbage i juni klannere på nationaldragter, mandsdragter, Qilakitsoq-dragter, skindfor og kamikker.

Og selv om museet den sidste måned har støvsuget og gjort hovedrent på museet for at holde klannerne ude, så dukker de stadig op. 

- Vi må først åbne igen, når vi ikke har set nogen klannere på museet i halvanden måned. Vi ser dem stadigvæk en gang i mellem, måske hver femte dag, siger Carina Jeremiassen 

Og det betyder, at der ikke er meget kulturarv på museet i øjeblikket. 

Flere af museumsgenstandene skulle igennem en måneds frysebehandling i en container og befinder sig lige nu i en almindelig container. Her skal de blive ind til museet er helt fri for klannere, forklarer museumslederen.