Bestyrelsesformand for Nuuk Imeq: Vi har ikke givet op

En ny emballagelov og pantordning gør fremtiden usikker for Nuuk Imeq, men bestyrelsesformanden vil kæmpe for virksomhedens overlevelse.
nuuk imeq
Bestyrelsesformanden for Nuuk Imeq frygter, at en ny emballagelov og pantordning vil øge konkurrencen for virksomheden, der i dag har monopol på tapning af øl og sodavand i Grønland. Foto © : KNR
18. januar 2023 12:31

Bestyrelsesformand for virksomheden Nuuk Imeq, Kuupik Kleist, kæmper fortsat for virksomhedens fremtid, der er usikker på grund af en ny emballagelov og pantordning, der træder i kraft næste år.

- Bestyrelsen har besluttet at undersøge alle muligheder for at fortsætte en produktionsdistribution fra Nuuk Imeq. Vi har ikke givet op, siger han.

Nuuk Imeq tapper øl og sodavand for Grønland og består af 50 medarbejdere. Hvad den nye emballagelov og pantordning kommer til at indeholde, ved ingen endnu.

Nuuk Imeq og den nye lov:
 

- Nuuk Imeq er et øltapperi og læsedriksproducent, der er ejet af Royal Unibrew, Carlsberg og Kommuneqarfik Sermersooq.
 

- Senest 1. januar næste år skal den såkaldte emballagebekendtgørelse være ændret. Det betyder, at der skal laves nye regler for emballage til øl og sodavand.
 

- Det vil i praksis sige, at Nuuk Imeqs monopol kommer til at ophøre, fordi det bliver tilladt at sælge øl og sodavand på dåse, plast- og glasflaske uanset facon og størrelse, så længe emballagen indgår i returpantsystemet.
 

- Nuuk Imeq frygter, at det vil føre til en lukning af tapperiet.  

Men frygten for, hvad den nye lov og ordning betyder for Nuuk Imeq, ulmer hos bestyrelsesformanden.

LÆS OGSÅ Direktør i Nuuk Imeq: Vi er lukningstruede

Frygten er, at konkurrencen på markedet øges, så det i sidste ende bliver dødsstødet for virksomheden.

Direktør for Nuuk Imeq Bernhard Christensen har tidligere sagt til KNR:

- En ny emballagelov og pantordning betyder, at man i sidste ende vil kunne importere andre emballager fra udlandet. Og det vil gå hårdt ud over Nuuk Imeqs volumen. Det vil være meget vanskeligt for Nuuk Imeq at levere færre produkter, end vi gør i dag. Vi risikerer simpelthen, at Nuuk Imeq ikke kan klare sig.

Værd at bevare

Bestyrelsesformand, Kuupik Kleist, gør alt hvad han kan, for at Nuuk Imeq bedst muligt påvirker Inatsisartuts endelige beslutning, så virksomheden kan fortsætte med være monopol for Grønlands øl- og sodvandstapperi.

Han mener, at virksomheden er en vigtig spiller for Grønlands økonomi.

- Nuuk Imeq betaler skat til kommunen og til Selvstyret. Det er en virksomhed, der er værd at bevare, dels fordi produktionen foregår her til land, dels fordi der er op til 50 arbejdspladser, siger Kuupik Kleist og fortsætter:

LÆS OGSÅ Nuuk Imeq skænker nyt millionoverskud op til ejerne

- Jeg kan sige så meget, at Kommuneqarfik Semersooq modtager mere end 20 millioner i overskudsandele fra Nuuk Imeq, og så betaler vores 50 medarbejdere også skat.

Øget konkurrence vil ikke kun påvirke Nuuk Imeq, mener Kuupik Kleist. Hvis der kommer ubegrænset import af udenlandske drikkevarer og emballager, så vil det også kunne gå ud over lokale bryggerier.

For nu venter Kuupik Kleist på svar fra Selvstyret om, hvad den nye emballagelov og pantordningen indeholder, og hvad fremtiden for Nuuk Imeq er.