Bestyrelse har råbt op om overforbrug af millioner siden 2017

Ifølge formanden for Campus Kujalleqs bestyrelse har de bedt departementet om ekstra bevilling for at kunne overholde budgettet, der de seneste to år er overskredet med 8,5 millioner kroner.
Revisionudvalget har udtalt en skærpet kritik af den manglende økonomiske styring af Campus Kujalleq. Foto © : Google Streetview
Skrevet af Teitur Larsen
18. november 2022 16:46

Bestyrelsen for Campus Kujalleq har siden 2017 gjort departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke gjort opmærksom omkring Campus Kujalleqs overskridelse af budget ved gentagende møder.

Det fortæller bestyrelsesformand for Campus Kujalleq Karsten Lyberth-Klausen til KNR.

- Hvert år, når vi har nået frem til, at budgettet ikke har kunnet holde, så har vi gjort opmærksom på det. Så der har vi orienteret departementet.

Det siger han efter, at Revisionsudvalget har udtalt en såkaldt skærpet kritik af den manglende økonomiske styring af Campus Kujalleq, der har haft en budgetoverskridelse på 8,5 millioner kroner de seneste to år.

Mistillidsvotum

Betænkningen fra Revisionsudvalget gjorde, at Demokraatit, Atassut og Naleraq stillede et mistillidsvotum til naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Peter Olsen (Inuit Ataqatigiit), onsdag aften.

Koalitionen svarede tilbage med et afværgeforslag, som 21 fra Siumut og Inuit Ataqatigiit stemte for – og dermed bliver Peter Olsen siddende i naalakkersuisoq-kontoret.

Naalakkersuisoq Peter Olsen KNR-imut suleqatigiissitamik suli pilersitsinngilaq Foto © : KNR

I går sagde naalakkersuisoq Peter Olsen i en pressemeddelelse:

- Revisionsudvalget opfordring til et samarbejde mellem Naalakkersuisut og Campus Kujalleq tager jeg seriøst. Derfor vil jeg hurtigst muligt kontakte bestyrelsen med henblik på at igangsætte en dialog således, at situationen ikke gentages i fremtiden.

Men ifølge bestyrelsesformand for Campus Kujalleq, Karsten Lyberth-Klausen, har han og resten af bestyrelsen gentagende gange forsøgt at få den dialog, som Peter Olsen vil igangsætte.

- Det startede allerede i 2017, hvor vi første gang gjorde opmærksom på, at taxametrene var for små, siger Karsten Lyberth-Klausen.

Taxametersystemet

Ifølge formanden har bestyrelsens hænder været bundet op på taxametersystemet, som er det finansieringssystem, som Campus Kujalleq er finansieret under.

Groft sagt betyder taxametersystemet, at det offentlige giver uddannelsesinstitutionerne penge per elev. Pengene gives som bloktilskud, hvor uddannelsesinstitutionerne frit kan fordele pengene inden for de rammer, som uddannelsesinstitutionen har fået sat.

- Den eneste måde, vi kan skære ned på vores budget, er ved at lukke uddannelserne, og så mister vi også bevillingen, siger han.

- Vi har stået i den situation, hvor det har været vanskeligt for bestyrelsen at ændre i bevillingerne.

Er der ikke noget, I har kunne gøre for at overholde jeres budget?

- Der er blevet gjort flere ting. Vi har reduceret i personale, der er nogle bygninger til leje, som vi har sagt op, så vi har gjort, hvad vi kunne, siger formanden.

Ansvaret for budgettet

Ifølge formanden har bestyrelsen ikke kunne gøre mere end at bede om ekstra bevilling fra departementet, hvilket de efter sigende skulle have gjort siden 2017.

Om bestyrelsen kunne have gjort mere for at gøre mere opmærksom om millionoverskridelserne i budgettet, svarer Karsten Lyberth-Karlsen:

- Som bestyrelse mener vi, at vi har gjort, hvad vi kunne.

Hvis ansvar er det, at budgettet ikke er overholdt?

- I henhold til loven, så er det bestyrelsens ansvar.

Så er det jer, der har fejlet her?

-  Det er svært at sige, for hvad skulle vi gøre? Skulle vi lukke aktiviteterne? Det kan jeg ikke svare på udover, hvis vi lukker aktiviteterne, så mister vi vores bevilling, siger formanden.

Naalakkersuisoq Peter Olsen ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i et svar til KNR:

- Sagen kører, jeg har ingen yderligere kommentarer, men henviser til pressemeddelelsen. Jeg diskuterer ikke med bestyrelsen gennem pressen.